NAKON GRANATIRANJA

Ukrajinski veleposlanik poziva IAEA u kontrolu nuklearne elektrane Zaporožje

"Iskoristit ćemo sve postojeće diplomatske kanale da bismo približili IAEA i UN provedbi ove misije",

nuklearna elektrana Zaporožje

 Ed Jones/Afp

Ukrajinski veleposlanik pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) pozvao je u ponedjeljak da međunarodna misija obavi kontrolu u nuklearnoj elektrani Zaporožje, dok ruska strana kaže da je također za taj posjet, ali da ga Kijev blokira.

"Iskoristit ćemo sve postojeće diplomatske kanale da bismo približili IAEA i UN provedbi ove misije", rekao je novinarima u Beču Evgenij Cimbaljuk, veleposlanik pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

“Doista je to potrebno što hitnije provesti, rekao bih najkasnije do kraja ovog mjeseca”, dodao je.

Ranije je šef Ujedinjenih naroda pozvao da se omogući pristup postrojenju, a Kijev i Moskva istodobno međusobno prebacuju krivnju za granatiranje nuklearnog postrojenja.

"Cilj ruskih okupatora je uništiti infrastrukturu elektrane, prouzročiti štetu na svim dalekovodima, a znamo da se oni koriste za prijenos električne energije prema ukrajinskoj mreži... i u konačnici izazvati nestanak struje na jugu Ukrajine", rekao je Cimbaljuk.

Stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču je, kako u ponedjeljak prenosi agencija RIA Novosti, kazao da je Rusija spremna omogućiti posjet Zaporožju članovima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Rusko ministarstvo vanjskih poslova to je u ponedjeljak potvrdilo, ali je naglasilo da Kijev blokira potencijalni posjet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2022 22:32