ZMIJSKI OTOK

Ukrajinski vojnici udarili na ruske pozicije na otoku koji je postao simbol otpora Putinu

Razgovor između ukrajinskog graničara Romana Hribova i ruskog časnika kojemu je Ukrajinac rekao da "odje*e" ušao je u povijest

Poštanske marke na kojima je ovjekovječen incident na Zmijskom otoku

 Metin Aktas/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Ukrajinska je vojska u utorak napala ruske trupe koje su okupirale Zmijski otok, mjesto koje je postalo simbolom otpora koji Ukrajina već 63 dana pruža Rusiji, piše Daily Mail.

Zapovjednici ukrajinskih trupa koje su stacionirane na jugu zemlje rekli su da su uništili zapovjedno mjesto i sustav protuzračne obrane koji su bili pod kontrolom Rusa. Ukrajinci kažu da je broj ruskih vojnika u toj regiji "reduciran", ali da još ne znaju koliko je ruskih vojnika stradalo u napadu na Zmijski otok.

Podsjetimo, Rusija je 24. veljače 2022. godine iz zraka i s mora napala Ukrajinu, a jedan od prvih sukoba ukrajinskih i ruskih trupa dogodio se na spomenutom otoku nedaleko od ukrajinske luke Odese. Daily Mail piše da su u napadu na otok sudjelovali krstarica Moskva, koja je u međuvremenu potopljena, te patrolni brod Vasilij Bikov.

Kada je jedan ruski časnik od Ukrajinaca koji su bili na Zmijskom otoku zatražio da se predaju, ukrajinski graničar Roman Hribov odgovorio mu je rečenicom koja je ušla u povijest: "Ruski ratni brode, odjebi".

U prvim izvještajima s lica mjesta stajalo je da je 13 ukrajinskih graničara na Zmijskom otoku poginulo jer se nisu htjeli predati. Ukrajinski su graničari nakon nekoliko dana objavili da su graničari koji su toga dana bili na Zmijskom otoku živi, ali da su ih Rusi zarobili. Ukrajinski je parlament situaciju dodatno zakomplicirao kada je kasnije rekao da je 19 graničara, a ne 13 kako se prvotno smatralo, pušteno nakon prvog dogovora Ukrajinaca i Rusa o razmjeni zarobljenika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je 27. ožujka da su neki od graničara poginuli, a neki zarobljeni. "Pušteni su svi zarobljeni. Rusi su nam to predložili i prijedlog smo prihvatili bez oklijevanja. Preminuli su heroji", rekao je Zelenski.

Ministarstvo obrane Ukrajine 29. je ožujka reklo da Hribov vratio u svoj dom u te objavilo video na kojem se može vidjeti kako prima medalju za svoj doprinos obrani Ukrajine.

Zvučni zapis kratkog razgovora između Hribova i časnika ruskog ratnog broda postao je viralna senzacija na društvenim mrežama, a izjava "ruski ratni brode, odjebi" bojni poklič ukrajinskih branitelja. Ukrajinska je pošta izdala posebnu poštansku marku kojom je odala počast tom činu prkosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:54