UHIĆENJE U ZAPORIŽJU

Ukrajinski vojnik motao se oko praonice rublja koju koriste zapovjednici, u zadnji tren raskrinkan je njegov plan

Ispostavilo se da je počinitelj aktivni pripadnik ukrajinske vojske. Kako bi počinio zločin, planirao je dodati otrovnu tvar u vodu

Uhićenje špijuna

 Screenshot X

Vojna protuobavještajna služba Sigurnosne službe Ukrajine spriječila je rusku diverzantsku operaciju protiv zapovjedništva obrambenih snaga na južnoj bojišnici, piše Odessa Journal.

Kao rezultat specijalne operacije, uhićen je agent FSB-a koji je pokušao otrovati zapovjednike ukrajinske vojne postrojbe u regiji Zaporižja.

Ispostavilo se da je počinitelj aktivni pripadnik ukrajinske vojske. Kako bi počinio zločin, planirao je dodati otrovnu tvar u vodu u kompleksu praonice rublja koji koristi zapovjedni kadar ukrajinskih oružanih snaga.

Časnici SSU-a unaprijed su otkrili vezu izdajnika s ruskim specijalnim službama i pomno dokumentirali njegove aktivnosti protiv Ukrajine. To je omogućilo poduzimanje niza mjera za osiguranje sigurnosti ukrajinskih branitelja i dovelo do uhićenja agenta FSB-a u fazi pripreme njegove sabotaže.

Nadalje, tijekom istrage Služba sigurnosti je utvrdila da je počinitelj imao još jedan zadatak: prikupljati obavještajne podatke za FSB o lokacijama i kretanju ukrajinskih vojnih postrojbi na prvoj crti.

Prema istrazi, osoba je regrutirana preko svojih roditelja koji žive u privremeno okupiranom dijelu Luganske oblasti.

Okupatori su mu oteli rodbinu izravno iz njihove rezidencije, a zatim ih zatvorili u lokalnu rusku komoru za mučenje. Tamo su žrtve podvrgnute teškim mučenjima tražeći od njih da sina nagovore da radi za agresorsku zemlju.

Naknadna komunikacija između izdajice i njegovog ruskog ‘šefa‘ odvijala se putem anonimnog chata u aplikaciji za slanje poruka. Prilikom pretresa, uhićeniku je oduzet mobilni telefon koji je služio za komunikaciju s ruskim snagama.

Na temelju prikupljenih dokaza, istražitelji SSU-a izvijestili su ga o sumnji za državnu izdaju počinjenu u uvjetima izvanrednog stanja.

Počinitelj se trenutno nalazi u pritvoru, prijeti mu kazna doživotnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 13:23