‘ČUVAJTE SE‘

Ukrajinski vojnik urnebesno se narugao s Moskvom i sve snimio: ‘Halo! Može to i bolje, dogovoreno? Slava Ukrajini!‘

Kada je naišao na probleme s upravljanjem zaplijenjenim ruskim tenkom, ukrajinski časnik nazvao je tehničku podršku proizvođača

Ukrajinski časnik Kočevnik tijekom navodnih telefonskih poziva Uralvagonzavodu

 Screenshot/Twitter

Jedan ukrajinski časnik navodno je odlučio pozvati rusku tehničku podršku u pomoć kada je naišao na probleme s upravljanjem zaplijenjenim ruskim tenkom. Internetom se proširila snimka časnik kodnog imena Kočevnik kako poziva osoblje ruskog proizvođača tenkova Uralvagonzavod. Video zapis je na YouTube postavio Militarnji, ukrajinski medij koji izvještava o ratu.

Kočevnik je rekao da ima problema sa svojim ruskim tenkom T-72B3, modelom koji se naširoko koristi u ruskoj vojsci. T-72B3 je, inače, najnaprednija verzija tenkova T-72 iz sovjetske ere.

Sa snimke, o kojoj je Forbes izvijestio u nedjelju, ne može se zaključiti kada su i gdje Kočevnik i njegovi kolege ukrajinski vojnici zarobili tenk, prenosi Business Insider, koji nije uspio neovisno provjeriti koga je Kočevnik zvao i kada se taj poziv dogodio.

Kočevnik je prvo nazvao osobu koja je rekla da je zaposlenik Uralvagonzavoda, a koja se predstavila kao Aleksandar Anatoljevič. Tijekom poziva, Kočevnik je iznio niz pritužbi na tenk, žaleći se da je puštao ulje i imao neispravne kompresore.

"Ja sam zapovjednik oklopne skupine, a problem je što jednostavno ne možemo upravljati njime", navodi Kočevnik u snimci, kako je izvijestio Forbes.

Čini se da osoba s druge strane nije bila svjesna da razgovara s ukrajinskim vojnikom. Ona je uvjeravala je Kočevnika da će iznijeti njegova pitanja projektnom odjelu i proizvođaču motora, navodi Forbes, kako prenosi Business Insider.

U drugoj polovici video snimke Kočevnik je nazvao nekoga tko je rekao da je direktor Uralvagonzavoda, Andrej Abakumov. Tu se osobu može čuti kako govori Kočevniku da prijavi probleme s tenkom putem WhatsApp poruke.

‘Hvala i Slava Ukrajini‘

Također, čini se da je Kočevnik otkrio svoj identitet obojici muškaraca na kraju razgovora. "Gledajte, ja sam zapovjednik oklopne skupine K-2. Ovo je drugi mehanizirani bataljun ukrajinske 54. mehanizirane brigade", rekao je Kočevnik tijekom prvog poziva. "Kad zarobimo više ovih tenkova kao svoje trofeje, neka budu bolji da nam bude lakše njima upravljati. Dogovoreno? Hvala vam puno. Čuvajte se. Slava Ukrajini", dodao je.

Podaci stranice Oryx, otvorenog obavještajnog izvora, koja prati potvrđene vojne gubitke u Ukrajini, pokazuju da je ruska vojska izgubila dvije trećine svojih tenkova od početka svoje invazije punog opsega na Ukrajinu.

Jakub Janovsky, vojni analitičar u Oryxu, rekao je za Insider u svibnju da je Rusija raspolagala s oko 3000 operativnih tenkova u trenutku invazije. Oryxovi podaci iz 2022. sugeriraju da su Rusi izgubili najmanje 2329 tenkova. Osim što su uništili tenkove, Ukrajinci su ih prenamijenili za vlastite potrebe.

Michael Kofman, direktor Programa za proučavanje Rusije u Centru za pomorske analize, rekao je u ožujku da je Ukrajina zarobila i koristila ruske tenkove T-80. "Bilo ih je vrlo lako identificirati. Može se vidjeti cijelu jedinicu sastavljenu samo od zarobljenih ruskih tenkova", rekao je Kofman na događaju koji je organizirala Zaklada Carnegie za međunarodni mir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:32