FALI IM ORUŽJA

Ukrajinski vrhovni zapovjednik i ministar obrane došli na prvu liniju fronte: ‘Situacija je složena...‘

‘Detaljno smo analizirali trenutačnu situaciju i razgovarali o potrebnim daljnjim koracima, prije svega o zaštiti snaga od dronova‘

Oleksandr Sirski

 Ukrinform/Avalon/Profimedia/Ukrinform/avalon/profimedia

Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski i ministar obrane Rustem Umerov posjetili su vojna zapovjedništva u blizini crte bojišnice kako bi analizirali bojno polje i ojačali obranu, a Ukrajina je objavila da je prošle godine utrostručila proizvodnju oružja.

Kijevska vojska ulaže napore u odbijanje ruskih snaga dok moskovska invazija bilježi svoju drugu obljetnicu.

"Detaljno smo analizirali trenutačnu situaciju i razgovarali o potrebnim daljnjim koracima, prije svega o zaštiti snaga od bespilotnih letjelica i napada zračnim bombama, kao i o jačanju određenih područja fronte", objavio je u nedjelju Sirski na Telegramu uz slike sebe i Umerova na sastanku sa zapovjednicima.

Dodao je da je "situacija složena“ i da "zahtijeva stalno praćenje". Nije precizirao kada se posjet dogodio.

Ruske snage prošlog su tjedna zauzele strateški važan istočni ukrajinski grad Avdijivku nakon višemjesečne operacije, a vrše pritisak i na nekoliko drugih područja duž crte bojišnice, priopćuju ukrajinske vlasti.

Ministar strateške industrije Oleksandr Kamišin objavio je u nedjelju u Kijevu da je Ukrajina prošle godine utrostručila proizvodnju oružja i da 500 tvrtki sada radi u obrambenom sektoru zemlje.

Pojasnio je da ta brojka uključuje 100 državnih i 400 privatnih tvrtki te da Ukrajina ove godine planira "znatno povećati proizvodnju streljiva".

Ukrajinski ministar za digitalne sadržaje Mihajlo Fedorov rekao je da je 90 posto dronova korištenih na bojnom polju protiv ruskih snaga proizvedeno u Ukrajini.

Ministar obrane Umerov rekao je da oko 50 posto zapadnog oružja ne stiže na vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:11