OBJAVA NA FACEBOOKU

Ukrajinsko veleposlanstvo: ‘Uvredljive izjave o našoj zemlji samo ističu svoje kremaljsko podrijetlo‘

Svaki zločesti čin Rusije u Ukrajini obnavlja u sjećanju Hrvatica i Hrvata tragične uspomene, istaknuli su

Zastava Ukrajine u Saboru u znak podrške

 Davor Pongracic/Cropix

Veleposlanstvo Ukrajine u Hrvatskoj objavilo je komentar na Facebooku u kojem je istaknulo da je svjesno potpore i suosjećanja koje Ukrajinci dobivaju od hrvatskog naroda 'jer oni znaju što je to rat i patnja' i kako 'uvredljive izjave o Ukrajini samo ističu svoje kremaljsko podrijetlo'. Nisu konkretno napisali o kojim se uvredljivim izjavama radi. Pritom su u svojoj objavi 'Rusija' pisali malim slovom.

'Ukrajina se već 107 dana herojski odupire brutalnoj agresiji rusije. Snaga otpora Ukrajinaca najnovijoj ruskoj invaziji se temelji na vodstvu Predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, nesalomljivom duhu ukrajinskih vojnika i dubokoj vjeri svakog Ukrajinca u pobjedu.

Ova snaga je ojačana neviđenom solidarnosti svjetske zajednice s Ukrajinom. Glas Hrvatske, njezine Vlade i Sabora, jasno podržava Ukrajinu u ovom velikom međunarodnom jedinstvu. Krijepi i podržava glas tisuća Hrvatica i Hrvata. Glas ljudi velikog srca, koji dobro znaju, što je to – rat.

Jer svaki zločesti čin rusije u Ukrajini obnavlja u sjećanju Hrvatica i Hrvata tragične uspomene na obranu svoje zemlje od vanjskog agresora. Pričaš o Mariupolju, a njima ispred očiju je Vukovar. Govoriš o barbarskom činu ruske vojske, o nasilju, o pljački, o silovanju, a gorke suze im se kotrljaju niz lica. Suze patnje zbog proživjele tragedije ranih 90-ih godina prošlog stoljeća.

Potpora koju Hrvatska pruži Ukrajincima dolazi iz ljudskosti srca i uma ispred branitelja svoje zemlje. I iz ljudskosti ispred branitelja Ukrajine koji brane slobodu i demokraciju. I svoje obitelji. I svoje pravo da živu u svojoj kući na svojoj zemlji', napisali su, a onda se osvrnuli na one koji javno ne stoje uz njih.

'A bilo kakve druge uvredljive izjave o Ukrajini, koje se povremeno pojavljuju u medijima ovdje u Lijepoj Našoj, više nisu bitne. Oni samo ističu svoje kremaljsko podrijetlo. I razotkrivaju prirodu retora takvih izjava', napomenuli su pa zaključili:

'Ukrajina će obraniti svoju neovisnost kao što je to nekada napravila Hrvatska.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:48