PUTIN VAN KONTROLE

‘Ukrajinskog topovskog mesa ponestaje, Poljaci ulaze u rat, a ako napadnete Bjelorusiju...‘

Ruski je čelnik također rekao da protuofenziva Kijeva ne uspijeva unatoč vojnoj i financijskoj potpori zapadnih zemalja

Vladimir Putin

 Alexander Kazakov/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je na sastanku s članovima ruskog vijeća sigurnosti da Poljska planira okupirati dio Ukrajine.

‘Što se tiče poljskih čelnika, oni vjerojatno očekuju formiranje nekakve koalicije pod kišobranom NATO-a i izravno uključivanje u sukobu u Ukrajini, kako bi potom sebi otkinuli komad teritorija i vratili, kako smatraju, svoje povijesne teritorije – današnju zapadnu Ukrajinu. Zapadni teritoriji današnje Poljske su Staljinov dar Poljacima, jesu li naši prijatelji u Varšavi to zaboravili? Podsjetit ćemo vas‘, kazao je Putin, prenosi Guardian.

Putin svoju izjavu nije potkrijepio nikakvim dokazima, no i ranije se pozivao na navodne sovjetske teritorijalne ‘darove‘ kako bi opravdao rusku aneksiju Krima.

Nešto slično je prošli tjedan rekla i glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova: ‘Sada postoji očita želja Poljske da izvrši invaziju na zapadni dio Ukrajine. Zato Ukrajina nije pozvana u NATO.‘

Putin je, prenosi Reuters, također rekao da zapad potpiruje ‘plamen rata‘ podržavajući Ukrajinu u njezinom sukobu s Rusijom, te da zapadno oružje isporučeno Ukrajini ‘dobro gori‘ na bojnom polju.

Ruski je čelnik također rekao da protuofenziva Kijeva ne uspijeva unatoč vojnoj i financijskoj potpori zapadnih zemalja.

‘U svakom slučaju, još nema rezultata‘, rekao je Putin u televizijskim izjavama nakon sastanka Vijeća sigurnosti Kremlja. ‘Ne pomažu ni kolosalni resursi koji su upumpani u režim u Kijevu, ni zalihe zapadnog oružja, tenkova, topništva, oklopnih vozila i projektila. Zapadu već nedostaje ukrajinskog topovskog mesa i počinje se razmišljati o Poljacima i Litvancima‘

Prošlog je tjedna New York Times citirao američke i europske dužnosnike koji su rekli da je u prvih dva tjedna ukrajinske protuofenzive ‘čak 20 posto oružja koje je poslala na bojište bilo oštećeno ili uništeno‘, iako je ‘stopa gubitaka pala na oko 10 posto u narednim tjednima‘.

Inače, Poljska je opskrbila Kijev oružjem i prihvatila izbjeglice. No, nije pokazala interes za slanjem trupa u Ukrajinu, unatoč onome što Putin govori.

Poljska je ojačala svoju obranu na granici s Rusijom i njezinom saveznicom Bjelorusijom.

Putin je upozorio da će Moskva upotrijebiti ‘sva sredstva koja su nam na raspolaganju‘ da zaštiti Bjelorusiju u slučaju napada. ‘Pokretanje agresije na Bjelorusiju značit će agresiju na Rusku Federaciju‘, rekao je Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:22