UDOMLJENI BOGATAŠI?

Ukrajinsku obitelj stanodavac izbacio iz stana: ‘Da sam milijunaš, ne bih bio ovdje. Nisam napuštao Ukrajinu od 2012.!‘

Nakon što je Hirikovima donirano više od 20.000 funti, pojavili su se detalji o njihovom raskošnom prošlom životu

Obitelj Hirik

 Olha Hyryk/JustGiving

Ukrajinska deveteročlana obitelj spakirala je svoje stvari nakon što je deložirana iz svog privremenog doma u vlasništvu višeg časnika Kraljevske mornarice Ujedinjenog kraljevstva - ekskluzivno javlja Daily Mail.

No, iza ove rečenice ne stoji tugaljiva priča o teškom usudu ukrajinskih izbjeglica, jer i u tom žitu ima kukolja, prenosi Slobodna Dalmacija.

Naime, Maksim Hirik, njegova supruga Olga, njihove dvije majke i petero djece isprva su izazvali opće suosjećanje nakon što se saznalo da ih je stanodavac Dudley Master izbacio iz njihova privremenog doma u Farehamu.

No, priča je dobila značajan preokret nakon što je Daily Mail otkrio da je Hirik bivši policajac koji je uživao u raskošnom načinu života i u Kijevu vodio unosan posao kupovine nekretnina za iznajmljivanje. Također je otkriveno da je na njegov račun u doba kad je bio stanodavac stigao niz pritužbi, što je ovaj odbacio kao "glupost".

Njegova obitelj je pobjegla od rata u svibnju, a utočište su dobili od pukovnika Kraljevske mornarice Dudleya Malstera (40) i njegove supruge Kelly (46) koji su im kao dio vladinog programa Domovi za Ukrajinu ponudili na korištenje dvosobni bungalov koji je izvorno bio u vlasništvu Malsterova pokojnog svekra.

Ukrajinsku obitelj čine Hirikova majka Olena (60), njegova svekrva Hanne (69), sinovi blizanaci od sedam godina, kćerke blizanke od dvije godine i još jednogodišnja kći.

Deložacija

Mjesec dana od dolaska u dom u Hampshireu 11. svibnja obitelji je uručena obavijest o deložaciji. U početku je to izazvalo izljeve podrške i tisuće funti donacija za pomoć. To je rezultiralo i pravnom bitkom jer se Hirik (36) isprva odbijao preseliti, ali početkom ovog tjedna viđen je kako ukrcava stvari u obiteljski automobil i maše susjedima dok su odlazili u novi dom u Lancasteru.

Ukrajinskoj obitelji je službeno naloženo da napusti bungalov 15. srpnja, ali su to odbili uraditi i deset dana kasnije slučaj je poslan nadležnoj instituciji (Havant Justice Center) na odlučivanje. Saslušani su i Hirik i Malster. Stvar je riješena ranije ovog mjeseca nakon što je Ukrajinac prihvatio da se presele na imanje u blizini Lancastera, potpisavši šestomjesečni ugovor o najmu, ponovno bez plaćanja, za četverosobnu kuću uz obalu. Kuća ima tri dvokrevetne spavaće sobe, kuhinju s blagovaonicom, prekrasan pogled, garažu i parking u dvorištu. Nisu dani precizni detalji o razlozima za tužbu radi iseljenja koju je pokrenuo poručnik Malster, a Hirik je za MailOnline rekao da je do toga došlo zbog "razilaženja u stajalištima".

U izjavi izdanoj za MailOnline poručnik Malster otkrio je da je pomagao još jednoj ukrajinskoj obitelji i rekao: "Ovo je bilo vrlo izazovnih nekoliko mjeseci. Ne želimo zanemariti strašne događaje u Ukrajini i teškoće s kojima se suočavaju oni koji su morali pobjeći, ali vrlo brzo nakon što su Hirikovi stigli posumnjali smo u njihovu priču."

U roku od dva tjedna Malsterovi su doznali da ova obitelj nije ono za što se izdaje i počeli su sumnjati u njihovu iskrenost.

"Donijeli smo tešku odluku da im kažemo da moraju otići, što je dovelo do današnje situacije. Ostajemo predani pomaganju onima koji bježe od rata i nastavljamo podržavati još jednu ukrajinsku obitelj u Farehamu koja je stigla istog dana, pronalazeći im školu za djecu, pružajući im smještaj i pomažući im oko zahtjeva za vizu.

Primili 20.000 funti donacije

Nakon što je Hirikovima, nakon što su se našli ‘u nevolji‘, donirano više od 20.000 funti putem Crowfunding kampanje koju je na stranici Just Giving postavila Olga Hirik, pojavili su se detalji o njihovom raskošnom prošlom životu i dosadašnjoj karijeri stanodavca.

MailOnline otkriva je da je Hirik bio povezan s nizom pritužbi svojih stanara u Kijevu, koji su se javili i opisali kako je ovaj vodio posao sa svojih 14 tamošnjih nekretnina.

Iz njegovog profila na društvenim mrežama vidi se kako je bivši policajac uživao u prilično bogatom stilu života uključujući luksuzne odmore u Dubaiju i Abu Dhabiju. U Kijevu se suočio sa sudskim sporovima zbog tužbi stanara u nekima od nekretnina koje je iznajmio.

On i supruga mu Olga živjeli su bogatim i glamuroznim životom u Ukrajini, a njegovi bivši stanari inzistiraju na tome da on ima status "milijunaša". Njegova dosad nepoznata prošlost pokazala je da je on bivši policijski kriminalistički istražitelj s političkim ambicijama - nije uspio pobijediti na izborima za ukrajinski parlament 2014. - no mnogi detalji Hirikove biografije ostaju nejasni.

Fotografije i video prikazuju Maksima i Olgu kako uživaju u ljetnim i zimskim praznicima na egzotičnim mjestima. Video njihovog raskošnog vjenčanja iz 2011. sugerira da su i on i njegova mladenka bili imućni prije više od deset godina. Olga se pohvalila objavom na ruskoj društvenoj mreži VK: "Zaprosio me u Dubaiju, u najvišoj kuli na svijetu, Burj Khalifi. Maks, volim te."

Izvor Hirikove imovine i veličina biznisa nisu poznati, ali javni zapisi iz otvorenih izvora pokazuju da je povezan s više od desetak stanova i da je bio uključen u vlasništvo najmanje šest tvrtki, u nekim slučajevima zajedno sa svojom majkom, za koju se čini da je tu imala važnu poslovnu ulogu. MailOnlineu je rečeno da je pravni postupak protiv Maksima Hirika u Ukrajini u tijeku, prenosi Slobodna Dalmacija.

No on je zanijekao sve optužbe kada mu ih je iznio MailOnline i prvo je rekao: "Ako mislite da sam milijunaš, bih li ja bio ovdje? Nisam napuštao Ukrajinu od 2012."

Kasnije je u podužoj poruci MailOnlineu ponovno demantirao tvrdnje kojima ga se optužuje, opisujući ih kao "gluposti", ali je potvrdio da je upravitelj nekretninskog portfelja u Ukrajini. Dodao je: "Nažalost, bilo je i problematičnih klijenata, koje smo rješavali sudskim putem. Oni su dužnici, pa i dalje pišu kojekakve gluposti i klevete protiv mene u nadi da će im to nekako pomoći."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:00