DOPRINOS OBRANI

Ukrajinsku vojsku zaprepastio poziv milijunaša: ‘Sravnite do temelja moju novoizgrađenu vilu!‘

‘Za nas je važno da te gadove izbacimo van naše zemlje. To je moj mali doprinos‘

Kuća ukrajinskog milijardera

 Twitter

Ukrajinski milijunaš je od vojske zatražio da napadnu njegovu novoizgrađenu kuću nakon što je na snimci sigurnosne kamere vidio da su je okupirale ruske snage i da se s te lokacije ispaljuju rakete na Kijev, piše nypost.com

Andrej Stavnitser, direktor TransInvestService, IT kompanije, rekao je da je na snimci kamere prošli mjesec vidio ruskog vojnika koji je na njegovoj zemlji zauzeo poziciju za napad, a sa sobom je donio više komada vojne opreme.

- Uništili su većinu kamera u unutrašnjosti kuće, ali postojala je i jedna mala amaterska web kamera, kazao je za britansku televiziju.

Umjesto da dozvoli agresorima da bombardiraju glavni grad Ukrajine s njegove zemlje, Stavnitser je stupio u kontakt s ukrajinskim oružanim snagama, dao im koordinate svoje kuće i zatražio da pokrenu napad.

- To je bila logična odluka, kazao je poduzetnik dodavši da osjeća 'gađenje' jer su okupatori zauzeli njegov dom.

Stavnitser je objasnio da su, kad je pobjegao iz Ukrajine u Lublin u Poljskoj, neki pripadnici iz njegovog tima osiguranja ostali na njegovom posjedu.

Kad su ruski okupatori napali regiju Kijeva, upali su u njegovu kuću i uzeli pripadnike osiguranja za taoce. Poduzetnik je rekao da su njegovi zaposlenici na silu razodjeveni, zatim ispitivani, a mobiteli su im oduzeti, prije nego su potjerani u šumu.

- Ruske trupe su tragale za nacističkim porukama ili bilo čim sličnim, što očito nisu uspjeli pronaći, kazao je.

Kazao je da je u realnom vremenu gledao kako ruska vojska zauzima njegovu kuću.

- Vidio sam da su pretresali druge kuće i donosili predmete iz njih u moju, a odatle su na kamione trpali televizore i iPade, računala, stvari koje su pripadale drugim ljudima, kazao je Stavnitser. - To mi je bilo odvratno. Osjećao sam se odvratno kad sam vidio te likove kako ulaze u moju kuću.

Kazao je da je izbrojao 12 vojnih kamiona koji su bili parkirani na njegovom posjedu, među kojima su bili BM-21 Grad i sustav za lansiranje raketa Tornado.

- Ova oprema ima doseg od 40 kilometara, pa su praktički počeli granatirati Kijev iz moje kuće, kazao je.

Nakon što je ukrajinska vojska na njegov zahtjev granatirala poduzetnikovu nedavno dovršenu kuću, podijelio je fotografiju na svojoj Facebook stranici koja navodno prikazuje razorena ruska vojna vozila.

- Želim učiniti sve što je moguće da bih pomogao Ukrajini da pobijedi jer mislim da branimo europsku sigurnost i za nas je važno da te gadove izbacimo van naše zemlje. To je moj mali doprinos, kazao je, piše nypost.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:33