VRIJE U KIJEVU

Ukrajinu trese sukob dva najvažnija igrača, treći baca ulje na vatru, a najluđa poruka stiže iz - Kremlja!

Smatra se da bi ulazak generala Zalužnog u predsjedničku trku protiv Zelenskog oslabilo ukrajinsku obranu i išlo na ruku Rusiji

Volodimir Zelenski, Valerij Zalužni, tenk na ukrajinskom bojištu

 Profimedia/

I dok se situacija na Bliskom istoku sve više intenzivira i prijeti da se pretvori u veliki regionalni sukob, s početkom zime, nakon više-manje neučinkovite ukrajinske kontraofenzive, ali i neuspješnih ruskih odgovora, i u Moskvi i u Kijevu - "zbrajaju račune" posljednjih šest mjeseci rata.

Politička dimenzija sve je izraženija, pogotovo jer je u Rusiji praktički već počela izborna agitacija za Vladimira Putina, s obzirom na to da su izbori krajem ožujka 2024. godine, a i nagađa se da bi zadnjeg dana ožujka mogli biti i predsjednički izbori u Ukrajini. Na tome posebno inzistiraju bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i nekadašnji bliski suradnik i savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, Oleksij Arestovič, a sve to začinjeno je (pre)naglašenim sukobom dviju najpopularnijih osoba u Ukrajini - predsjednika Zelenskog i zapovjednika ukrajinskih snaga, generala Valerija Zalužnog.

Podsjetimo da se i Bruxelles i Washington zalažu za to da unatoč ratnoj situaciji izbori budu održani, kao pokazatelj "snage demokracije" i zapadnih vrijednosti kojima Ukrajina teži, premda je predsjednik Zelenski rekao da "sada nije vrijeme izbora" i on bi ih odgodio za "poslijeratno razdoblje".

Optužbe protiv Porošenka

Naime, pojavila se informacija da su se Zelenski i Zalužni "ozbiljno zakačili". General Zalužni rekao je da "kontraofenziva nije polučila željene rezultate", da je "rat ušao u slijepu ulicu", da je rat prešao u "pozicijsku fazu" i da se Ukrajina mora pripremiti za "stratešku obranu".

Takav stav izazvao je kritike, a i Volodimir Zelenski je izrazio otvoreno negodovanje zbog defetističkog stava glavnog zapovjednika, iako je ipak napomenuo da se na Zapadu zamjećuju "određeni umor od rata u Ukrajini" i veća "opterećenost zbivanjima na Bliskom istoku". S druge strane, to nije prošlo nezamijećeno, pa je i bliski suradnik bivšeg predsjednika Porošenka, Volodimir Ariev čak na svom Facebooku napisao kako su Zelenski i njegov ministar obrane Rustem Umerov već "pripremili rješenje" o smjeni Zalužnog.

To je pak izazvalo konsternaciju u ukrajinskoj javnosti jer Zalužni, poput predsjednika Zelenskog, uživa veliku popularnost. Obojica se smatraju stožernim polugama ukrajinske obrane i međunarodne prezentacije. Neki mediji čak su špekulirali da bi se Zalužni, u slučaju da se ipak održe predsjednički izbori, mogao suprotstaviti Zelenskom, što je potreslo ukrajinsku političku scenu jer se smatra da bi to oslabilo obrambenu sposobnost Ukrajine te bi eventualno sučeljavanje - dvojice najbitnijih ljudi - na izborima usred rata išlo samo na ruku Rusiji.

No, Ariev je, nedugo nakon toga, prvo obrisao svoj post o tome da se sprema smjena Zalužnog, a potom dodao da "se informacija o smjeni ne može potvrditi". To je samo uzburkalo duhove i naštetilo ugledu Porošenka, kojeg sada već optužuju da u ovakvom trenutku želi zbog svojih politikantskih interesa oslabiti ukrajinsku obranu i zabiti klin između Zelenskog i Zalužnog, koji su dobro funkcionirali - Zelenski je vodio politiku i nije se miješao u poslove Zalužnog, kao i obratno.

Rusija: Bez izbora ne priznajemo legitimitet Zelenskog

I u Rusiji se praktički zahuktava izborni proces, odnosno priprema za Putinov peti mandat. No, kako navodi neovisni ruski portal Meduza, koji su u Rusiji proglasili "nepoželjnim" i "stranom agenturom", iako se Ukrajina nije proslavila u kontraofenzivi, prema njihovim sugovornicima iz Kremlja, "rat se neće isticati" tijekom Putinove kampanje.

On će biti tek poticaj da se glavni "akcent" stavi na "egzistencijalnu borbu Rusije protiv zlog Zapada" koji ugrožava, kako se sve više ističe u prorežimskim medijima, "rusku civilizaciju i tradiciju". Putinova Rusija će se željeti predstaviti kao zadnji "otok stabilnosti i istinske suverenosti" jer, kako pišu komentatori prokremaljske agencije RIA novosti: "SAD je pred krahom - jedva izdržavaju Ukrajinu, a sada još moraju pomagati Izraelu" i dodaju: "Njima svakako dolazi kraj".

Zanimljivo, ruski mediji ne pridaju veliku pažnju, odnosno ne toliku kakva bi se očekivala, spominjanom "sukobu" Zelenski - Zalužni, ali začudo Rusi, pomalo to bizarno zvuči, inzistiraju na izborima u Ukrajini. Kako kažu, ako ih ne bude - neće Zelenskom priznati legitimitet(!?), kao da u tom slučaju ne znaju "s kim bi mogli voditi mirovne pregovore", premda od njih nema ni traga ni glasa. No, to više sliči na običnu ratnu kremaljsku prozirnu propagandu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:51