KAKVA PRIJEVARA!

Ukrala 36 milijuna kuna vrijedne dijamante i zamijenila ih kamenčićima, pomogli joj Jovanović i Stanković

Nakon obavljena posla, kradljivica je odbacila kapu i šal, presvukla se u toaletu pivnice te brzim vlakom pobjegla iz Londona
Boodles u Londonu, draguljarska tvrtka koja se našla na meti kradljivice
 Dominic Lipinski/Pa Images/Profimedia

Lulu Lakatos (60) ukrala je dijamante vrijedne 4,2 milijuna funti predstavljajući se kao gemologinja (osoba koja je obučena i kvalificirana za prepoznavanje i procjenu dragulja). Žena je prevarila draguljare glumeći da joj je zadatak stručno pregledati dijamante iz tvrtke Boodles u središnjem Londonu, a potom ih je suptilnim pokretom ruke zamijenila najobičnijim - kamenčićima!

Gospođa Lakatos procijenila je sedam dijamanata u trgovini u ulici New Bond Street prije nego što ih je stavila u torbu, rečeno je na sudu. Kako prenosi BBC, njezina vješta prevara otkrivena je tek pri ponovnom otvaranju te iste torbe u kojoj je tad pronađeno obično kamenje.

- Dijamanti su ukradeni vrlo spretnim i suptilnim pokretom ruke, a dotična gospođa odigrala je središnju ulogu u ovoj izuzetno sofisticiranoj zavjeri koja je zahtijevala puno planiranja i riskiranja - rekao je tužitelj Philip Stott.

Spomenuta krađa "odrađena" je 10. ožujka 2016. ili koji dan prije, a Lulu Lakatos, inače rođena u Rumunjskoj, a živjela je i u Francuskoj, uhićena je u rujnu 2020. na temelju europskog uhidbenog naloga te izručena Velikoj Britaniji. Lulu poriče umiješanost u zavjeru i krađu, a suđenje se nastavlja.

Na saslušanju je rečeno kako je u veljači 2016. Nicholas Wainwright, predsjednik draguljarske tvrtke Boodles, predstavljen čovjeku po imenu Simon Glas, koji je tvrdio kako ga zanima investicija u dijamante visoke vrijednosti. Dvojac se sastao već sljedećega mjeseca u Monaku, gdje je Wainwright upoznao i Glasova poslovnog partnera - Rusa zvanog Alexander - a nakon daljnjih razgovora napokon je dogovorena i prodaja sedam skupih dijamanata.

Na kraju je ispalo da se taj dvojac zove Mickael Jovanovic i Christophe Stankovic koji su i priznali policiji da su sudjelovali u prijevari.

Procjeniteljica dragulja, stanovita Anna (zapravo Lulu Lakatos), trebala je po nalogu kupaca pregledati dragulje prije nego što su isti bili stavljeni u zaključanu torbu koju će čuvati tvrtka Boodles dok zlatari ne dobiju svoj novac.

Tužitelj Stott na sudu je rekao kako je gospođa Lakatos trebala ispitati i izvagati svaki od sedam dijamanata prije nego što ih je pojedinačno zamotala u papir i stavila u neprozirne kutije pa zatim u torbu s patentnim zatvaračem i lokotom.

No Lakatos je zaključanu torbu stavila u vlastitu torbicu kad je Wainwright otišao iz podrumske prostorije, a ukradenu je zamijenila identičnom, ali bez dragulja - u njoj su, naime, bili kamenčići.

Nakon obavljena posla, kradljivica je odbacila kapu i šal, presvukla se u toaletu pivnice te upotrijebivši vlastitu putovnicu brzim vlakom pobjegla iz Londona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:36