DODJELA U RIJU

UKRALI MU 'NOBELOVU NAGRADU ZA MATEMATIKU' Profesor ostao bez prestižne medalje samo pola sata nakon dodjele

 
 Wikipedia/YouTube

Samo pola sata nakon dodjele u srijedu u Rio de Janeiru, profesoru Caucheru Birkaru s Cambridgea ukradena je najprestižnija medalja u svijetu matematike, prenosi The Guardian. Birkar je ostavio Fieldsovu medalju u torbi sa svojim mobitelom i novčanikom na stolu u paviljonu gdje se održavao Međunarodni matematički kongres (ICM) i, dok se okrenuo, nagrada je nestala.

Zaštitari su kasnije pronašli torbu ispod klupe, ali bez medalje. Birkar je inače rođen u Iranu, odakle je došao u Veliku Britaniju kao izbjeglica prije dva desetljeća.

Lokalne novine O Globo pišu da je lopov identificiran pomoću snimke nadzorne kamere.

Organizatori kongresa su priopćili da duboko žale zbog nestanka torbe u kojoj je bila Fieldsova medalja. Organizatore je i inače, čini se, pratila loša sreća: u nedjelju je u paviljonu gdje se trebao održati kongres izbio požar i zapalio se krov, pa su trebali evakuirati područje i preseliti cijeli događaj u drugi paviljon.

icm2018.org

Prestižnu Fieldsovu medalju, svojevrsni Nobel za matematiku, primili su ove godine Ashkay Venkatesh sa sveučilišta u Princetonu i Stanfordu u SAD-u, Alessio Figalli sa sveučilišta ETH u Zuerichu, Caucher Birkar sa sveučilišta Cambridge u Velikoj Britaniji i Peter Scholze sa sveučilišta u Bonnu. Osim medalje, četvorica matematičara su primili i po 11.500 američkih dolara.

Nagradu dodjeljuje sveučilište u Torontu. To ugledno priznanje uspostavljeno je prije 80 godina, a jedina žena koja ju je do sada dobila je Amerikanka iranskog podrijetla Maryam Mirzakhani. Nagradu je osvojila 2014., a predavala je na Stanfordu. Preminula je u srpnju prošle godine u 40. godini života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:10