FINSKI PRISTUP

Ulaze u NATO, pritom paze da ne razbjesne Putina, a sada se pozivaju i na zakon koji se Americi neće previše svidjeti

Premijerka Marin se poziva na zakon koji se možda neće previše svidjeti ni Amerikancima

Finska premijerka Sanna Marin

 Tiziana Fabi/Afp

Nakon objave da je Finska - baš kao Švedska - i službeno zainteresirana za ulazak u NATO, premijerka Finske Sanna Marin sastala se u Rimu s premijerom Italije Mariom Draghijem te je između ostalog razgovarala s talijanskim medijima o ulasku u NATO savez.

Marin je tom prigodom naglasila da "koliko god teško bilo vrijeme, dužnost političara te države je takva da osiguraju bolju budućnost za naredne generacije".

"Vrlo je važno što smo donijeli odluku za sudjelovanjem u članstvu NATO saveza, jer vidimo kako se Rusija ponaša u Ukrajini. Moskva je započela agresorski rat prema susjednoj državi. Mi smo također susjed Rusije i vrlo pažljivo pratimo situaciju. Bili smo u ratu s našim susjedima i s njima imamo vrlo tešku povijest. Zato smo odluku o ulasku u NATO donijeli radi zaštite našeg naroda i naše djece", rekla je Marin.

Pojasnila je i što za Fince znači ulazak u NATO.

"Postati članica NATO-a znači da će nas, ako Finska buda napadnuta, braniti saveznici. Također, imat ćemo odgovornost da pomognemo drugima u slučaju napada. Imamo dobre obrambene kapacitete, već trošimo više od 2 posto našeg BDP-a za obranu i desetljećima smo ulagali u sigurnost zbog agresivnog susjeda na našim granicama", ističe premijerka u intervjuu za dnevnik Corriere della Sera, prenosi Slobodna Dalmacija.

Dodala je i nešto što zanima čitavu svjetsku javnost:

"Nitko nam pritom ne nameće nuklearno oružje ili vojne baze ako ih mi ne želimo. Inače, u Finskoj imamo zakon koji zabranuje raspoređivanje nuklearnog oružja na našem teritoriju. Nema čak ni interesa za takvo nešto, kao ni za otvaranje vojnih baza u Finskoj", naglašava Marin.

Na kraju, premijerka Finske komentirala je i zasad negativan stav Turske prema ulasku Švedske i Finske u NATO.

"Mislim da je u ovoj fazi važno ostati smiren, razgovarati s Turskom kao i sa bilo kojom drugom državom članicom, odgovarati na pitanja koja bi se mogla pojaviti i ispravljati moguće nesporazume. Svako pitanje se može riješiti razgovorom i dobrom voljom", pomirljivo je zaključila premijerka Finske Sanna Marin.

Predsjednika Zorana Milanovića i njegov stav da za ulazak Finske i Švedske Hrvatska treba uložiti veto nitko nije spominjao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:07