NA RUBU PROPASTI

Uložili su milijarde kako bi se opet mogli kupati u najromantičnijoj rijeci na svijetu, sada im prijeti veliki krah!

Ekolozi u vodi još uvijek nailaze na opasne razine bakterije E-coli i crijevnih enterokoka
 Blondet Eliot/abaca/Abaca Press/Profimedia/

U najromantičnijoj rijeci na svijetu ovog će se ljeta utrkivati brojni sportaši koji će nastupati na pariškim Olimpijskim igrama. Na dijelu rijeke uz željezničku stanicu Austerlitz nalazi se špilja u kojoj se izvodi operacija pročišćavanja Seine u kojoj će biti moguće plivati prvi put nakon stotine godina, piše The Telegraph.

U špilji se nalazi inženjerski projekt vrijedan više od milijardu eura, brojne cijevi i pumpe povezane su sa spremnikom promjera 50 metara i dubine 30 metara u koji, zajedno s tunelom od 700 metara, stane gotovo 50 milijuna litara kišnice pune bakterija. Kišnica zatim ulazi u postrojenje za preradu ostavljajući tako čistu Seinu.

Plan je u ovoj godini smanjiti ispuštanje otpadnih voda u rijeku s 12 na samo dva puta godišnje. Francuski predsjednik Emmanuel Macron toliko je uvjeren da će sve proći po planu da je obećao kako će navući kupaći i prvi ući u rijeku prije nego što njom zaplovi povorka brodova povodom Olimpijskih igara 26. srpnja.

- Vjerujem u ambiciozan plan koji je stajao 1,3 milijarde eura i koji se provodi već tri godine, rekla je ministrica sporta Amélie Oudéa-Castéra.

Svejedno, skupom projektu prijeti nekoliko problema. Ekolozi u vodi još uvijek nailaze na opasne razine bakterije E-coli i crijevnih enterokoka zbog čega se i predolimpijska natjecanja redovito otkazuju. Najgore od svega je što svi uključeni u operaciju "plivanje", kako su je neformalno nazvali, znaju da se ne mogu boriti s prirodom.

image
Blondet Eliot/abaca/Abaca Press/Profimedia

- Nema jamstva da će sustav funkcionirati nakon prekomjerne količine kiše. Da, tijekom ljeta je moguće da u Parizu padne velika količina kiše koja bi mogla cijeli rad dovesti u opasnost, rekao je dužnosnik pariške gradske vijećnice.

Nakon jake kiše već je predložena odgoda triatlona. Razlog je zapravo vrlo jednostavan, prekomjerna količina oborinske vode preopteretit će kompleks Austerlitza kao što se već godinama događa s pariškim kanalizacijskim sustavom.

To bi značilo da jedan od najvećih inženjerskih projekata u novijoj povijesti Pariza možda nije dovoljno velik, unatoč tome što može zadržati dovoljno vode za napuniti 20 olimpijskih bazena.

Još jedna okolnost koja vlastima ne ide u prilog je neodgovorno stanovništvo. Relativno nedavno mrtvačnice su bacale mrtva tijela u Seinu, a partijaneri još uvijek znaju u rijeku baciti svoje ostatke poput vinskih boca ili električnih skutera.

Mještani se i dalje protive brojnim radovima kad im se želi napraviti nova odvodnja ili infrastruktura. Naime, više od 20.000 vlasnika nekretnina vodu iz toaleta i kuhinje izbacuju ravno u Seinu ili njezinu pritoku Marnu. Čak niti motivacija od šest tisuća eura za radove nije dovoljna kako bi napravili novu odvodnju.

- Voda trenutno ne izgleda nimalo privlačno i sumnjam da će se puno poboljšati u sljedećih nekoliko mjeseci. Sigurno neću na kupanje, rekla je studentica Noleene N’owessem.

Louis Ortega (63) vlasnik je jedna od najpoznatijih knjižara na obalama Seine te je nešto optimističniji od studentice. Kaže da ako vide olimpijske plivače da bi i mještani mogli slijediti njihov primjer, no sve ovisi o tome koliko će bazen za pročišćivanje biti efikasan. U suprotnom, milijarde eura će biti bačene u vjetar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:33