BEZ MILOSTI

Ultimativno poniženje za Wagner: ‘Prigožin se nije ni ohladio, a Putin je izdao novu zapovijed!‘

Naredba je stigla kad su Rusi koji se bore za Ukrajinu pozvali ožalošćene Wagnerove borce da se pridruže njihovim redovima

Vladimir Putin

 Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Profimedia/Aleksey Nikolskyi/sputnik/profimedia

Vladimir Putin je naredio Wagnerovim plaćenicima da mu polože zakletvu na vjernost dva dana nakon što je njihov vođa Jevgenij Prigožin poginuo u zrakoplovnoj nesreći za koju se, uglavnom, okrivljuje Kremlj, prenosi Telegraph.

Naredba je stigla kad su Rusi koji se bore za Ukrajinu pozvali ožalošćene Wagnerove borce da se pridruže njihovim redovima, iako se raspoloženje plaćenika iz Kremlja činilo tmurnim, a ne buntovnim. Naime, prisegom se pokušavaju obnoviti “duhovni i moralni temelji za obranu Ruske Federacije” i osigurati da svi ruski vojnici i plaćenici “strogo slijede naredbe zapovjednika i nadređenih”.

image
Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Podsjetimo, Prigožin i još devet osoba, uglavnom najviše rangiranih zapovjednika, poginuli su kada se njegov privatni zrakoplov srušio u blizini Moskve u srijedu poslijepodne, dva mjeseca nakon što je pokrenuo svoju pobunu. Zapadne obavještajne agencije optužile su Putina da je postavio bombu u zrakoplov.

Ranije u petak, Ruski dobrovoljni korpus, skupina Rusa koji se bore za Ukrajinu, rekao je da bi se Wagnerovi plaćenici trebali pridružiti njihovim redovima i osvetiti Prigožinovu smrt.

- Zajedno ćemo marširati na Moskvu i ovaj put se nećemo zaustaviti 200 kilometara od Moskovske kružne ceste, nego ćemo stići do kraja - rekao je Denis Nikitin, njihov vođa, govoreći o wagnerovskoj pobuni u lipnju koju je Prigožin obustavio 193 kilometra od ruske prijestolnice. Unatoč ponudi da se osveti Kremlju, nema dokaza da su se Wagnerovi plaćenici počeli pridruživati ​​Ruskom dobrovoljačkom korpusu.

image
Olga Maltseva/Afp/Profimedia/Olga Maltseva/afp/profimedia

Telegram kanali povezani s Wagnerovim plaćenicima puni su odavanja počasti njihovim ubijenim vođama, a ne poziva na ustanak protiv Kremlja. Isto tako, objavili su fotografije improviziranih svetišta u Moskvi, Sankt Peterburgu i provincijskim gradovima prekrivenih cvijećem i svijećama, kao i fotografije Prigožina i ostalih mrtvih vođa.

image
Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Na jednom spomeniku, ožalošćeni je ostavio malj, Wagnerov neformalni zaštitni znak koji njegovi borci koriste za ubijanje i mučenje zatvorenika.

U Novosibirsku, u Sibiru, maskirani Wagnerov borac u punoj borbenoj uniformi kleknuo je ispred spomenika i jecao.

- Osjećam se kao da sam izgubio oca - rekao je jedan ožalošćeni muškarac koji je nosio šiltericu privatne paravojna organizacije Wagner susprezao suze. Dodao je da im je "on bio sve".

image
Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Mnogi "Wagnerovci" unovačeni su izravno iz zatvora. U zamjenu za šestomjesečnu borbu na prvoj liniji, obećano im je pomilovanje, a mnogi su citirani kako "svoju drugu priliku u životu duguju Prigožinu".

- Bio sam spreman učiniti sve što je tražio. Taj mi je čovjek pomogao ranije izaći iz zatvora i krvlju se iskupiti za svoju krivnju - rekao je Wagnerov plaćenik po imenu Astafyev za oporbenu novinsku web stranicu, Verstka.

Verstka je također izvijestila da već postoji 15 spomenika Prigožinu širom Rusije koji ističu njegovu podršku. Kada su se Wagnerovi vojnici povukli iz Rostova, grada u južnoj Rusiji koji su zauzeli, rusko stanovništvo im je klicalo i rukovali su se s njima.

Uz stihove u Prigožinovo "vječno sjećanje" koju je objavio Telegram kanal Wagner Z Group, korisnici su rekli da je zapovjednik Wagnera otišao u raj.

- Počivaj u miru, razmišljaj za nas odozgo, a mi ćemo nastaviti, da ništa ne bude uzalud, da možeš biti ponosan na nas - stajalo je u pjesmi posvećenoj Prigožinu.

Kremlj je teško obrazložio ovaj izljev tuge za Prigožinom, kojeg je Putin nazvao izdajnikom tijekom njegove pobune.

Sergej Markov, bivši pisac govora u Kremlju i redoviti sudionik proratnih TV emisija, pokušao je to objasniti kao iskazivanje javne podrške Putinovom ratu u Ukrajini. Zakhar Prilepin, nacionalistički pisac, bio je oprezniji i opisao je Prigožina kao "istinskog domoljuba".

image

Sergej Markov

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

Možete oprostiti greške, pa čak i kukavičluk, ali izdaju, nikada. Oni nisu bili izdajice - rekao je.

Unatoč njihovim uspjesima na ratištima u Ukrajini i podršci u Rusiji, čini se da je Kremlj odlučan "izbrisati" Wagnerovce iz povijesti, a na Twitteru se pojavio video koji prikazuje buldožerom srušene spomenike i grobove Wagnerovim plaćenicima.

John Foreman, bivši britanski vojni ataše u Moskvi, rekao je da to može objasniti zašto je Putin čekao dva mjeseca prije nego što je ubio Prigožina.

- Trebalo je vremena da se razvije plan za rješavanje problema Wagnera jednom zauvijek. Uključujući i uništavanje spomenika borcima Wagnera - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:38