EUROPA U KRIZI

Ultimatum Grčkoj: Štedite ili nema pomoći čak ni ako bankrotirate

Ministri eurozone poručili su da je sada na potezu vlada u Ateni, unatoč strahu da bi se kriza mogla proširiti i na druge prezadužene članice eurozone

LUXEMBOURG - Dok Atena ne prihvati oštre mjere štednje, neće dobiti 12 milijardi eura pomoći EU i MMF-a, iako to znači da će već idući mjesec grčka državna blagajna ostati prazna.

Ministri financija eurozone na sastanku u Luxembourgu, koji je trajao od nedjelje do ranih jutarnjih sati jučer, poručili su da je sada na potezu vlada u Ateni, unatoč sve većem strahu da bi se kriza, ako Grčka polovicom srpnja ne uspije platiti ratu kredita koja joj stiže na naplatu, mogla proširiti i na druge prezadužene članice eurozone.

Imaju iskustva

- Pojačavamo pritisak zbog toga što već imamo iskustva. Atena nam je slala lažne statistike, vidjeli smo mnogo oklijevanja, ali moramo biti sigurni da će se Grčka držati plana - rekao je belgijski ministar financija Didier Reynder.

Europska Unija odlučila je riskirati i isplatu tranše od 12 milijardi eura zajma, iz paketa vrijednog 110 milijardi dogovorenog prošle godine, odgoditi do početka idućeg mjeseca. Prije toga Atena mora prihvatiti proračunske rezove od 28,4 milijarde eura i golemu privatizaciju državnih udjela u javnim tvrtkama u vrijednosti od 50 milijardi eura. O tome će grčki parlament odlučivati početkom idućeg tjedna - ali pod uvjetom da danas izglasa povjerenje novoj, rekonstruiranoj vladi Georgiosa Papandreoua.

Pritisak sindikata

Pritisak pojačavaju i grčki sindikati, tako su jučer u 48-satni štrajk krenuli radnici grčke elektroprivrede koji se protive privatizaciji tvrtke. Ugašeno je devet termoelektrana, a građani su pozvani na štednju kako bi se izbjegle redukcije. Grci inače prosvjeduju praktički svakodnevno jer su im već u posljednjih godinu dana smanjene plaće, mirovine i socijalna prava, a štednja je ekonomiju gurnula u recesiju.

Britanski Guardian piše da je lani 50.000 grčkih tvrtki bankrotiralo, industrijska proizvodnja pala je za 20 posto, a ove godine za još 12, svaki šesti radno sposobni građanin je nezaposlen. No, povjerenik EU za ekonomiju Olli Rehn rekao je kako je siguran da će Grčka uspjeti donijeti nužne odluke.

- Alternativa je mnogo gora. Bankrot je mnogo gori za Grčku, stoga je sada u njenom interesu da radi u korist paketa i izbjegne bankrot - rekao je Rehn.

Odgoda odluke o isplati daljnje pomoći Grčkoj već je uzdrmala financijska tržišta . Pale su vodeće europske burze u Frankfurtu, Parizu i Londonu, euro je oslabio u odnosu na dolar i jen, a rasli su prinosi koje investitori traže za grčke, ali i španjolske i talijanske državne obveznice.

Novi paket

Međutim, ministri eurozone dogovorili su kako bi mogao izgledati novi paket pomoći, vrijedan između 100 i 120 milijardi eura, iz kojeg bi Grčka trebala servisirati svoje kredite iduće dvije godine. Novi bi zajam uz novac poreznih obveznika uključivao i “značajno” sudjelovanje privatnih investitora kroz “dobrovoljno produljenje rokova otplate postojećih grčkih obveznica”, piše u priopćenju ministara financija.

Drugim riječima, vlasnici grčkih obveznica koje na naplatu dolaze u iduće tri godine - banke, osiguravajuća društva i mirovinski fondovi - bili bi pozvani da za novac koji dobiju naplatom starih grčkih obveznica kupe nove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:06