BORBA PROTIV KORONE

Ultrabrza imunizacija daje rezultate: Hoće li Izraelci prvi vidjeti kako izgleda svijet nakon covida?

Tjedan dana nakon druge doze cjepiva, točke nakon koje se očekuje potpuna zaštita od koronavirusa, zarazilo se 254 od 416,900 ljudi
Cijepljenje u Tel Avivu
 Jack Guez

Zbog ultrabrzog postupka cijepljenja u Izraelu se provodi najveće istraživanje učinkovitosti Pfizerova cjepiva protiv koronavirusa. Rezultati pristižu i zasad su obećavajući, prenosi Reuters.

Više od polovice Izraelaca koji ispunjavaju uvjete, oko 3,5 milijuna ljudi, do sada je u potpunosti ili djelomice cijepljeno. Kod starije i rizične populacije, koja je prva cijepljena, bilježi se dramatičan pad zaraze.

Među prvom, u potpunosti procijepljenom skupinom, zabilježeno je smanjenje novih slučajeva za 53%, pad hospitalizacija za 39%, a 31% manje ljudi je razvilo teški oblik bolesti od sredine siječnja do 6. veljače, rekla je Eran Segal, podatkovna znanstvenica pri Weizmann Institutu za znanost u Rehovotu.

U istom razdoblju, među populacijom mlađom od 60 godina koji su kasnije stekli uvjete za cijepljenje, broj novozaraženih pao je za 20%, ali su rasle hospitalizacije za 15%, a 29% više oboljelih razvilo je teži oblik bolesti.

Reuters je o rezultatima cijepljenja razgovarao s vodećim znanstvenicima u Izraelu i inozemstvu, zdravstvenim djelatnicima u Izraelu, ravnateljima bolnica i predstavnicima dva najveća pružatelja zdravstvene zaštite u Izraelu.

image
Cijepljenje u Tel Avivu
Jack Guez

Tijekom procesa cijepljenja stvara se baza podataka koja nudi uvid u učinkovitost cjepiva izvan kontroliranih uvjeta u kliničkim ispitivanjima. Može nam dati odgovor na pitanje u kojem trenutku države mogu postići željeni, ali zasad neuhvatljivi imunitet krda.

Više će se znati za dva tjedna, jer timovi analiziraju učinkovitost cjepiva na mlađu populaciju Izraelaca, kao i ciljanu populaciju poput osoba s dijabetesom, kancerogenim bolestima i trudnicama, a baza pacijenata je pritom barem 10 puta veća nego u kliničkim ispitivanjima.

Pfizer na tjednoj bazi prati procjepljivanje u Izraelu radi saznanja koji se mogu koristiti drugdje u svijetu.

Kao mala zemlja s univerzalnom zdravstvenom zaštitom, naprednim mogućnostima za pohranu podataka i obećanjima za brzo procjepljivanje, Izrael je pružio Pfizeru jedinstvenu mogućnost za proučava stvarne učinkovitosti cjepiva kojega je taj farmaceutski div razvio s njemačkim BioNTechom.

No Pfizer tvrdi da je još uvijek teško predvidjeti točno vrijeme kada bi se imunitet krda mogao realizirati zbog mnogih varijabli u igri, uključujući mjere socijalne distance i broja novih zaraza generiranih u svakom pojedinom slučaju, poznatih kao stopa reprodukcije.

Čak i je Izrael smanjio očekivanja brzog izlaska iz pandemije zbog rasta broja oboljelih.

Treći lockdown zasad ne uspijeva obuzdati transmisiju virusa, a neuspjeh se pripisuje brzoširećem britanskom soju koronavirusa. Pozitivnom se ističe činjenica da je Pfizerovo cjepivo učinkovito protiv tog soja.

- Do sada smo prepoznali učinkovitost između 90% i 95% protiv britanskog soja, rekao je Hezi Levi, glavni direktor izraelskog ministarstva zdravstva.

- Ipak, još uvijek je rano, jer smo zasad završili prvi tjedan nakon druge doze. Prerano je za ikakav zaključak o južnoafričkom soju, dodao je.

Izrael je započeo program cijepljenja 19. prosinca nakon što je platio premiju za zalihe cjepiva Pfizer/BioNTech. Četiri dana kasnije, zaraznija britanska varijanta virusa otkrivena je kod četvero ljudi. Dok cjepivo sprječava doista razvoj bolesti kod starijih ljudi, britanski soj virusa zabilježen je kod 80% oboljelih u novom valu.

Tjedan dana nakon primanja druge doze cjepiva, vremenske točke nakon koje se očekuje potpuna zaštita od koronavirusa, zarazilo se 254 od 416,900 ljudi, podaci su Maccabija, vodećeg pružatelja zdravstvene zaštite u Izraelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:13