‘SPAŠAVAMO TE‘

Umirovljenik umro od covida nakon što su ga antivakseri nagovorili da ode iz bolnice: ‘Joe, ubit će te‘

U videu koji kruži internetom, Joe se bori s disanjem dok se njegov ‘prijatelj‘ antivakser, Antonio Mureddu, svađa s liječnicima
Pokojni Joe McCarron
 Twitter

Jednog umirovljenika iz Irske oboljelog od Covida iz bolnice 'spasio' je talijanski antivakser, da bi ovaj nekoliko dana poslije umro od te iste bolesti, piše Daily Mail.

Pacijenta oboljelog od Covida, Joea McCarrona (67) iz mjesta Dungloe, njegovi su 'prijatelji' antivakseri u utorak, 14. rujna, nagovorili da napusti sveučilišnu bolnicu Letterkenny.

Međutim, niti dva dana kasnije hitno su ga prevezli natrag u bolnicu jer je imao ozbiljnih poteškoća s disanjem, a preminuo je tjedan dana nakon toga, 24. rujna.

U videu koji kruži internetom, Joe se vidljivo bori s disanjem dok se njegov 'prijatelj' antivakser, Talijan Antonio Mureddu, svađa s liječnicima prije nego što će ga iz bolnice odvesti kući.

Antonio, vlasnik restorana i bivši vojnik talijanske vojske, tvrdi da su Joea prisilno strpali na odjel intenzivne njege te da ga oni 'spašavaju' jer će ga liječenje ubiti.

U isječku se čuje kako kaže: 'Ako ostaneš ovdje, j**eno će te ubiti, Joe.'

Video koji je Antonio snimio i kasnije objavio na Twitteru, prikazuje žustru prepirku između Joea i medicinskog osoblja prije nego što će ovaj napustiti bolnicu, dok ga osoblje upozorava da bi kod kuće mogao umrijeti.

Na snimci se vidi jedan neidentificirani liječnik kako se naginje kako bi razgovarao s Joeom, koji sjedi u invalidskim kolicima teško dišući, i upozorava ga da bi napuštanje bolnice moglo biti opasno po njegov život.

Liječnik mu kaže: 'Imate pravo odlučiti što želite, ali mislim da ono što Antonio govori uopće nije u redu. Jedva dišete. Želimo da ostanete kako bi vam pomogli.'

Antonio se ubacuje govoreći: 'Ako ostaneš ovdje, j**eno će te ubiti, Joe', i optužuje medicinsko osoblje da je i prije 'ubijalo ljude'.

Liječnik nastavlja razgovarati s Joeom i kaže mu: 'Jako sam zabrinut za vas. Želim da ostanete u bolnici. Mislim da je ono što Antonio govori vrlo opasno. Ono što govori je pogrešno i vrlo opasno i mislim da vam ugrožava život.'

'Bolest koju imate je vrlo teška, i ne lažem vam, mogli biste umrijeti, ali u bolnici biste mogli imati veće šanse jer ćete dobiti kisik i svu potrebnu njegu', kaže liječnik.

Međutim, na to se ubacuje Antonio i opovrgava liječnikove riječi, tvrdeći da oni 'lažu': 'Bolje da umre kod kuće nego ovdje ... umrijet će s nama.'

Joe, inače bivši radijski DJ, nakon toga je napustio bolnicu i vratio se kući, gdje mu se stanje pogoršalo.

Antonio je 'spašavanje' izveo uz pomoć članova Informacijskog centra općeg prava, a u jednom videu objavljenom nakon što je Joe napustio bolnicu, tvrdio je da je ovaj zatražio njegovu pomoć.

Nakon što je Joe u četvrtak ujutro ponovno primljen u Sveučilišnu bolnicu Letterkenny, njegova 38-godišnja supruga Una u ime obitelji je objavila priopćenje u kojem kritizira postupke njegovih 'nepromišljenih' prijatelja.

U priopćenju se kaže: 'Una zahvaljuje osoblju bolnice i ispričava se za postupke Joeovih takozvanih lakomislenih prijatelja početkom tjedna. Ni na koji način nisu pomogli Joeovom oporavku. Željeli bismo sve potaknuti da slušaju savjete liječnika.'

Nakon što su ga ponovno zaprimili u bolnicu, Joea su stavili na respirator i on je u petak preminuo, a da čitavo vrijeme nije došao svijesti.

Njegov sprovod održan je u nedjelju, 26. rujna, u njegovoj lokalnoj župi crkve Svete Crone u Dungloeu.

Prema Irish Mirroru, župnik je tijekom mise zamolio najmanje pet osoba da napuste crkvu jer nisu nosili maske za lice u skladu s vladinim Covid propisima.

Nakon Joeove smrti, imenovan je visoki policijski službenik koji će voditi istragu o incidentu u bolnici, potvrđeno je u nedjelju.

U priopćenju se kaže: 'An Garda Síochána nastavlja istraživati nedavne incidente koji su se dogodili u Sveučilišnoj bolnici Letterkenny. Slučajem će se baviti i nadgledati ga posebni istražitelj.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:34