PROBLEMI U STARTU

Umjesto povratka slobode kretanja, covid putovnice bi sve mogle dodatno zakomplicirati

Europska komisija predstavlja svoj ‘zeleni certifikat‘. Kina pak reklamira vlastiti sustav. Kraj svađa nije na vidiku
 Joel Saget/AFP

Odlazak u restoran ili kino, putovanje na more ili skijanje? To bi uskoro moglo biti moguće za ljude koji su cijepljeni. U planu je niz COVID-putovnica: u Europskoj uniji, pojedinim zemljama članicama, Kini...

Kako bi to u konačnici moglo izgledati pokazuje primjer iz dva mala okruga u Njemačkoj koji već koriste ovakve iskaznice. U aplikaciji, na papiru ili plastičnoj kartici su osnovni osobni podaci korisnika i QR-kod koji se može skenirati mobilnim telefonom, recimo na ulazu u restoran. Onda se otvara popis cijepljenja ili testova na koronavirus.

Sustav je razvio kelnski start-up Ubirh koji bi sad, zajedno s gigantom IBM-om, trebao pripremiti COVID-putovnicu za cijelu Njemačku. Država je za to pripremila 2,7 milijuna eura, piše Deutsche Welle.

Bruxelles: Na vidiku svađa

Europska komisija ove srijede (17. ožujka) predstavlja nacrt "zelenog certifikata" koji bi mogao vrijediti u svim članicama EU-a. Po pisanju medija, građanin bi u svom "certifikatu" imao ubilježeno cijepljenje protiv korone, pozitivan korona-test star najmanje 20 dana koji sugerira da ima antitijela ili pak svježi negativan test kao dokaz da trenutno nije inficiran.

Europska komisija je na udaru kritika država članica prije svega zbog nabave cjepiva - kažu da je Bruxelles pregovarao sporo i previše se cjenkao dok su zemlje poput SAD-a i Velike Britanije bile brže. Zato bi sad "zeleni certifikat" trebao vratiti ugled Bruxellesa, piše Handelsblatt iz Düsseldorfa.

- Plastična kartica ili aplikacija s dvanaest žutih zvjezdica koje vraćaju slobodu i koje na ljeto svatko može nositi u džepu - pišu ove novine.

Ipak, plan je ocijenjen kao "ambiciozan" jer je potrebno da odluke donesu Europsko vijeće i Europski parlament, a to zna potrajati. Uz to, nije sigurno da će sve zemlje EU pristupiti ovom paktu. U nekima bi pričekali dok ne bude dovoljno cjepiva za sve.

Spor vlada i oko toga je li preležana infekcija virusom jamstvo imuniteta. Neke članice EU računaju da se antitijela u pravilu zadržavaju tri do šest mjeseci od infekcije, druge govore o osam mjeseci. Još jedno pitanje je treba li u "certifikat" unositi samo negativne nalaze PCR testa ili i brzog antigenskog testa, piše Deutsche Welle.

Hoće li građani Srbije smjeti putovati u EU?

Kako navodi Handelsblatt, posebno Francuska inzistira da u toj novoj putovnici budu prihvaćena samo cjepiva odobrena u EU. Trenutno su to cjepiva BioNtech/Pfizera, Moderne, AstraZenece i Johnson&Johnsona. Europska agencija za lijekove razmatra još neka cjepiva, među kojima i ruski Sputnjik V.

Ako se prihvaćaju samo cjepiva odobrena u cijeloj Europskoj uniji, mađarski premijer Viktor Orban imao bi poteškoća doputovati u Bruxelles na neki summit. On je naime primio kinesko cjepivo Sinopharm. Zato nema sumnje da će službena Budimpešta biti protiv ovakvog pravila.

Frankfurter Allgemeine Zeitung prenosi da je srpski predsjednik Aleksandar Vučić nazvao tu namjeru EU "skandaloznom". Srbija, kako podsjećaju te novine, svoju zasad uspješnu kampanju cijepljenja temelji na Sinopharmovim cjepivima, kao i Sputnjiku, BioNtech/Pfizeru te AstraZeneci.

Novine navode da će Srbija ove godine početi proizvoditi kinesko i rusko cjepivo.

- U Beogradu pretpostavljaju da će nas cijepljenje protiv korone ubuduće stalno pratiti - navode ove novine.

Iako u Srbiji nema najave vlastite "COVID-putovnice", Vučić je najavio mogućnost da u Srbiju putuju svi oni koji su cijepljeni kineskim cjepivom, posebno navodeći zaljevske zemlje, Tursku i Latinsku Ameriku.

Tabori umjesto solidarnosti

Da kakofonija bude veća, ovog tjedna je Kina preko svojih veleposlanstava odaslala tehničke detalje kineske aplikacije koja ima istu svrhu kao i planirani europski certifikat. Navodno se Bahrein, veliki potrošač Sinopharma, već priključio toj inicijativi.

Frankfurter Allgemeine ocjenjuje da je aplikacija prije svega vid pritiska Pekinga na druge države da priznaju kinesko cjepivo.

Od ponedjeljka su olakšana putovanja u Kinu, ali samo za ljude koji su primili kinesko cjepivo.

- Sad ćemo vidjeti koja će zemlja prva s Kinom dogovoriti međusobno priznavanje cjepiva protiv COVID-a - napisao je kineski državni list Global Times.

Minhenski list Merkur navodi da se sa Zapada čuju tvrdnje da Kina i Rusija koriste izvoz svojih cjepiva za širenje utjecaja, dok SAD i EU pak jedva da izvoze cjepivo, posebno u siromašne zemlje. Tako su u Americi uskladišteni deseci milijuna doza AstraZenece iako se to cjepivo još ne daje u SAD-u, piše Deutsche Welle.

Merkur ocjenjuje da situacija s cjepivima i planiranim "putovnicama" pokazuje da umjesto globalne solidarnosti vlada rat različitih tabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:47