KRAJ MUKAMA

Umjetni vrat maternice dao mi je majčinstvo

Janett je u 13 godina imala četiri spontana pobačaja, a jedno dijete joj je umrlo nakon poroda

ZAGREB - “Bionički vrat maternice pomogao mi je da dobijem moju djevojčicu nakon četiri pobačaja i višegodišnje borbe”, izjavila je, nakon poroda u rodilištu Women’s Hospital u Liverpoolu, sretna majka Janett Walker.

Njezina borba za dijete trajala je više od 13 godina uz nekoliko pokušaja izvantjelesne trudnoće. Tek ugradnja bioničkog vrata maternice pomogla je i u 37 tjednu trudnoće rodila je carskim rezom malu Ainku.

Rutinski u SAD-u

Naime, Janett je imala preslabi vrat maternice i nikako nije mogla iznijeti trudnoću do kraja jer je dijete jednostavno nakon začeća “iscurilo” iz maternice. Liječnici su joj “stegnuli” vrat maternice sintetičkim materijalom koji se zove mersilen i na taj način uspjeli zadržati dijete u maternici sve dok nije bilo dovoljno sposobno za život izvan tijela majke. I dok je u SAD-u to gotovo rutinski zahvat, u Europi on nije dio uobičajene pomoći ženama sa slabim grlićem maternice.

- Da nisam dobila bionički cerviks, nikad ne bih rodila”, kaže Janett koja je u tih 13 godina imala četiri spontana pobačaja, a jedno joj je dijete kao nedonošče, umrlo.

Inače, operacija uključuje rez na trbuhu i podizanje mokraćnog mjehura do cerviksa a na vrat maternice stavlja se mersilen koji bitno smanjuje otvor ili bolje rečeno omogućava sve ostale funkcije matenice, ali onemogućava da se izgubi dijete.

Jedino rješenje

Janett je danas, kaže sretna, i želi svim ženama koje imaju spontane pobačaje poručiti da prvo pregledaju vrat maternice. U slučaju da imaju promjene poput njezine, bionički cerviks pravo je i očito jedino rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 00:32