‘PICKLE‘

Umjetnik izložio krastavac iz McDonald‘sova cheeseburgera, za njega traži 46.000 kuna: ‘Djelo je zbilja smiješno‘

Neki ljubitelji umjetnosti djelo drže "genijalnim" dok su ga drugi prozvali "moronskim"

McDonald‘sov cheeseburger (ilustrativna fotografija)

 MATTHIAS BALK/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Deset tisuća novozelandskih dolara (46 tisuća kuna; 6.127 eura) vrijedno umjetničko djelo koje se sastoji od kriške krastavca koja je izvađena iz McDonald‘sovog cheeseburgera te potom bačena na strop galerije umjetnina u Aucklandu u Novom Zelandu "provokativna je gesta čiji je cilj propitkivanje koncepta vrijednosti", piše The Guardian.

Autor djela je australski umjetnik Matthew Griffin, a ono je jedno od četiri nova rada koji su u Galeriji Michael Lett izloženi u sklopu gostujuće izložbe umjetnika koji inače izlažu u Galeriji Fine Arts, Sydney u australskom gradu Sydneyju.

Djelo se zove "Pickle", što u prijevodu na hrvatski može biti i "krastavac" i "teška situacija".

Neki ljubitelji umjetnosti djelo drže "genijalnim" dok su ga drugi prozvali "moronskim". "Dio je to duge kasnonoćne tradicije", rekao je jedan korisnik društvenih mreža. "Mene su jednom iz McDonald‘sa izbacili jer sam napravio isto to, a to je sada umjetnost", dodao je drugi korisnik.

Likovni kritičar Wes Hill rekao je da je Griffin poznat po ismijavanju samodopadnosti i ozbiljnosti.

Griffinovo djelo do određene mjere podsjeća na zloglasnog "Komičara" Maurizija Cattelana - bananu koja je 2019. godine tijekom izložbe Art Basel u američkom gradu Miamiju ljepljivom trakom bila zalijepljena na zid. To je djelo u konačnici prodano za 120 tisuća američkih dolara. Bananu je nakon prodaje "Komičara" sa zida skinuo te pojeo američki umjetnik David Datuna.

Ravnatelj Galerije Fine Arts, Sydney Ryan Moore rekao je da izazivanje različitih reakcija dio šarma Griffinovog djela. "Humoristična reakcija na djelo nije neprihvatljiva - u redu je jer djelo jest smiješno", rekao je Moore.

Mooreu se Griffinovo djelo sviđa upravo zbog humora te zato što preispituje kako se stvaraju vrijednost i značenje.

Moore je rekao da ga ne smeta to što će se neki pitati je li Griffinovo djelo "umjetnost" ili ne. "Umjetnici ne odlučuju od tome. Oni prave stvari. O vrijednosti raspravljamo mi", rekao je Moore.

Kriška krastavca na strop je zalijepljena pomoću vlastitog ljepljivog umaka. Ne pokazuje znakove propadanja, a ne izgleda ni kao da će pasti na tlo.

"Pickle" košta 10.000 tisuća novozelandskih dolara, a kupac će uz njega morati kupiti i cheeseburger, koji košta 4,44 novozelandska dolara (20,45 kuna; 2,72 eura). Kupac će nakon kupovine dobiti upute kako djelo rekreirati u prostoru u kojem će ga izložiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:57