ODABRAO ECONOMIST

Umrijeti se mora, a najbolje mjesto za to je ova država

Umrijeti se mora, a cilj je da se to dogodi što kasnije i sa što je više moguće spokoja i dostojanstva. Za veliki dio svijeta, umiranje je izazov.

Časopis Economist sastavio je "indeks kvalitete smrti" i rangirao zemlje po kvaliteti palijativne skrbi. Na vrhu liste je Velika Britanija, a slijedi je Australija. U prvih deset uglavnom se nalaze bogate zemlje Zapada, uključujući Sjedinjene Države, Irsku, Belgiju, Njemačku, Nizozemsku i Francusku.

Na začelju su zemlje poput Indije, Kine, Meksika, Brazila i Ugande. Ali te države nisu usamljene u lošoj palijativnoj skrbi. Tako je u većem dijelu svijeta. Od 80 zemalja koja je Economist uključio u istraživanje, samo su 34 zabilježile rezultat iznad prosječnog. Hrvatska nije bila uključena u analizu.

Oko 85 posto svjetske populacije nema pristup kvalitetnoj palijativnoj skrbi.

Prostora za poboljšanje ima čak i u zemljama koje su visoko na listi. "Broj specijalista u odnosu na broj pacijenata nije dovoljan. U prosjeku je samo jedan liječnik u specijalističkoj palijativnoj skrbi na 1200 terminalno bolesnih pacijenata", napominje Economist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2022 06:30