PODLEGLA OZLJEDAMA

Umrla djevojčica koju je teško ranio Kosta K., broj žrtava masovne pucnjave narastao na 10

Djevojčica koja je bila teško ranjena postala je tako deseta žrtva pucnjave u beogradskoj školi

Poruke ožalošćenih građana ostavljene povodom masakra koji je u beogradskoj školi počinio Kosta K.

 Robert Fajt/Cropix

U Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu preminula je učenica osnovne škole "Vladislav Ribnikar", koja je u pucnjavi zadobila teške ozljede glave, javlja N1 Beograd.

Djevojčica koja je bila teško ranjena postala je tako deseta žrtva pucnjave u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", koja se dogodila 3. svibnja kada je učenik sedmog razreda Kosta K. (13) upao u školu naoružan pištoljima te pucao u djecu, zaštitara i nastavnicu povijesti.

Ona je bila najteže ranjena i liječnici su se od dana kada se dogodio masakr borili za njen život.

Po prijemu u Tiršovu, djevojčicu je operirao tim neurokirurga te ustanove, ali i liječnici iz Kliničkog centra Srbije.

image

Cvijeće ispred OŠ Vladislava Ribnikara u Beogradu

Danijel Soldo/Cropix

Šestero ranjenih učenika i jedna nastavnica primljeni su u dvije beogradske klinike poslije masovnog ubojstva 3. svibnja u beogradskoj školi "Vladislav Ribar", kada je 13-godišnjak Kosta K. očevim pištoljem ubio osmero školskih kolega i zaštitara.

Dan kasnije 21-godišnji Uroš Blažić automatskim oružjem i pištoljem kod grada Mladenovca usmrtio je osmero, a ranio još 14 osoba, pretežito mladih.

Trinaestogodišnji napadač poslije ubojstava je uhićen i smješten u dječju psihijatrijsku ustanovu jer nije kazneno odgovoran, ali je njegovom ocu, koji ga je vodio u streljanu i na igre sa simuliranjem pucanja, određen pritvor do 30 dana.

Punoljetni počinitelj masovnog ubojstva u selima kod Mladenovca priznao je kazneno djelo i određen mu je pritvor do 30 dana, a nakon toga je uhićen i njegov otac kojemu je zaplijenjen arsenal oružja, a da za sve nije imao niti mogao imati dozvole.

image

Cvijeće ispred OŠ Vladislava Ribnikara u Beogradu

Danijel Soldo/Cropix

Dva masovna ubojstva u samo dva dana potaknula su oštre pritiske javnosti da se zaustavi poticanje i toleriranje nasilja u javnom prostoru, zabrane opskurni reality programi na dvjema privatnim provladinim televizijama koje koriste nacionalne frekvencije, te da čelnici MUP-a i sigurnosne agencije (BIA) podnesu ostavke. Ministar prosvjete Branko Ružić već je odstupio s dužnosti pod pritiskom javnosti.

Nakon strašnih zločina održana su i dva masovna prosvjeda u centru Beograda na kojima su se okupili deseci tisuća građana. To je izazvalo niz oštrih reakcija vlasti i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

image

Cvijeće ispred OŠ Vladislava Ribnikara u Beogradu

Tom Dubravec/Cropix
image

Cvijeće ispred OŠ Vladislava Ribnikara u Beogradu

Tom Dubravec/Cropix

U Beogradu neće biti novog Majdana, poručio je jučer Vučić, aludirajući na smjenu vlasti u Ukrajini 2014. i sukobe na kijevskom trgu Majdan, nakon što su prošlog tjedna deseci tisuća Beograđana izišli na ulice u prosvjedima "Srbija protiv nasilja".

Oporbi je poručio da ima "besmislene snove o Majdanu" u Ukrajini 2014. i "o 5. listopadu" kad je 2000. godine u Beogradu srušen režim Slobodana Miloševića nakon što je, poslije više od desetljeća na vlasti, odbijao priznati izborne rezultate i pobjedu oporbe.

Najavio je da će 26. svibnja, za kad je pozvao na masovni skup u Beogradu, "najveći ikad u Srbiji", biti "zanimljivih odluka".

Taj skup, koji oporba naziva "kontramitingom" i "produbljivanjem podjela u Srbiji", Vučić vidi kao potporu vrhu Srpske napredne stranke na čijem je čelu, dan uoči stranačke skupštine koju je zakazao za 27. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 08:13