SADAKO OGATA

UMRLA JE BIVŠA DUŽNOSNICA UN-a KOJU PAMTIMO IZ VREMENA RATOVA 90-ih: Bila je visoka povjerenica za izbjeglice, a svoju je državu oštro kritizirala

Sadako Ogata
 REUTERS

Sadako Ogata, bivša UN-ova visoka povjerenica za izbjeglice, umrla je u dobi od 92 godine, objavila je japanska javna televizija NHK ne navodeći uzrok smrti.

Ogata je bila UN-ova povjerenica za izbjeglice u vrijeme genocida u Ruandi i ratova na prostoru bivše Jugoslavije '90-ih godina.

Praunuka bivšeg premijera Tsuyoshija Inukaija, Ogata je stekla doktorsku titulu u političkim znanostima na kalifornijskom sveučilištu Berkeley, a kasnije je obnašala dužnost japanske posebne predstavnice za obnovu Afganistana.

Novinska agencija Kyodo objavila je da je Ogata umrla prošli utorak, no Reuters nije uspio stupiti u kontakt s njezinom obitelji ili drugim predstavnicima koji bi mogli potvrditi taj podatak.

U intervjuu za Reuters 2015., Ogata je pozvala Japan na veći angažman u pitanju izbjeglica.

- Japan mora pripremiti uvjete da dočeka ljude - ne da dočeka svakoga, nego one koji su potrebiti, koji su ozbiljno potrebiti i koji žele doći, ili bi željeli doći. Mislim da moramo biti otvoreni da ih dovedemo - rekla je Ogata.

Japan, gdje su mnogi ponosni na kulturalnu i etničku homogenost, prihvatio je samo 42 izbjeglice prošle godine, od više od 10.000 zahtjeva.

- Da dolaze milijuni izbjeglica, bilo bi drukčije, no stopa dolaska nije tako visoka i glupost je reći da Japan nema resursa - istaknula je tom prilikom Ogata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2021 23:44