IMALA JE 67 GODINA

UMRLA STJUARDESA KOJA JE JEDINA PREŽIVJELA PAD JAT-ovog AVIONA Vesna Vulović čudom je ostala živa nakon što je pala s visine od 10 kilometara

 Profimedia / Profimedia, New York Times

Vesna Vulović, stjuardesa koja je zapamćena kao jedina osoba koja je prije 44 godine preživjela pad aviona JAT-a, preminula je u Beogradu u dobi od 67 godina, pišu srpski mediji.

Pošto se Vesna nekoliko dana nije javljala na telefon, njezini prijatelji pozvali su policiju koja je na silu ušla i njezino tijelo pronašla u petak poslijepodne u kupaonici. Uzrok smrti nije poznat, ali je, kako piše Telegraf, bilo očito da je preminula prije nekoliko dana. Koliko je poznato, bila je u lošem zdravstvenom stanju.

Zrakoplovna nesreća koja joj je obilježila život dogodila se 1972. godine kada je avion u kojem je bilo 28 putnika eksplodirao na relaciji Stockholm-Kopenhagen-Zagreb-Beograd.

Avion je pao u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Vesna je pad s 10.160 metara preživjela jer je bila vezana za svoje sjedište u zadnjem dijelu aviona koji je, nakon eksplozije, ostao spojen na toalete i pao na snijegom pokrivenu planinu.

Tada 22-godišnja stjuardesa nije bila ni predviđena za taj let, već je mijenjala kolegicu. Oporavila se od ozljeda, među kojima su bile fraktura lubanje, prijelomi nogu i privremena paraliza. Kratko je bila i paralizirana od struka na dolje, no ponovno je prohodala nakon niza operacija.

Poslije nesreće, nastavila je raditi za JAT, no više nije bila stjuardesa, već je dobila radno mjesto na šalteru.

Zbog životne priče uvrštena je i u Guinnessovu knjigu rekorda, a tijekom sedamdesetih godina bila je i nacionalni heroj Jugoslavije. Točan razlog pada aviona nikad nije točno objašnjen iako se spominjalo i eksploziju bombe, kao i da ga je pogreškom pogodila češka protuzračna obrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. studeni 2023 19:51