BORKINJA ZA PRAVA

Umrla stogodišnja Odette Niles, simbol pokreta otpora tijekom nacističke okupacije Francuske

Predstavljala je stoljeće predanosti i slobode. Nastavit ćemo nositi sjećanje na njezino djelo, objavio je Emmanuel Macron

Odette Niles

 Alain Jocard/Afp/Profimedia/Alain Jocard/afp/profimedia

Odette Niles, stogodišnjakinja koja je postala simbol otpora tijekom nacističke okupacije Francuske, umrla je u noći na subotu, a predsjednik Emmanuel Macron nazvao ju je utjelovljenjem "stoljeća predanosti i slobode".

"Odette Niles predstavljala je stoljeće predanosti i slobode. Nastavit ćemo nositi sjećanje na njezino djelo", poručio je šef francuske države na Twitteru.

Rođena 27. prosinca 1922. u Parizu i članica Mladih komunista od 1940., za vrijeme okupacije dijelila je letke i sudjelovala u demonstracijama prije nego što ju je u kolovozu 1941. uhitila francuska policija.

Zatim je prebačena u internacijski logor u regiji Loire-Atlantique gdje je upoznala još jednog poznatog sudionika pokreta otpora, Guya Môqueta, uoči njegova pogubljenja zajedno s 47 drugih zatvorenika.

Na "barijeri", granici između logora za žene i onog za muškarce, ona mu je obećala poljubac koji mu nikad neće moći dati.

Posljednja poruka Guya Môqueta također je bila za Odette: "Umrijet ću (...), a da nisam dobio ono što si mi obećala".

Niles, koju se otad zvalo "zaručnicom Guya Môqueta", potom je kroz tri godine premještana u više logora, sve do onoga u Mérignacu, na zapadu Francuske, odakle je pobjegla 1944. da bi se pridružila pokretu otpora u Bordeauxu.

Nakon rata, Odette Niles cijeli je život ostala vjerna svom komunističkom idealu i borila se za prava žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 10:37