U DOBI OD 88 GODINA

Umro bivši iranski predsjednik Bani-Sadr, obitelj želi da bude pokopan u Versaillesu

Postao je prvi iranski predsjednik u siječnju 1980. uz pomoć islamskog svećenstva, a iduće godine pobjegao je u Francusku
Abolhasan Bani-Sadr
 -/AFP

Abolhasan Bani-Sadr, prvi iranski predsjednik nakon islamske revolucije 1979. koji je ubrzo pobjegao u egzil u Francusku, umro je u subotu u Parizu u dobi od 88 godina.

Bani-Sadr je preminuo u bolnici La Pitie-Salpetriere u Parizu nakon duge bolesti, objavila je njegova obitelj na njegovoj službenoj internetskoj stranici.

Bani-Sadr je postao prvi iranski predsjednik u siječnju 1980. uz pomoć islamskog svećenstva. Ali nakon borbe za moć s radikalnim svećenicima pobjegao je iduće godine u Francusku, gdje je proveo ostatak života.

Njegova obitelj želi da bude pokopan u Versaillesu, predgrađu Pariza, gdje je živio.

U intervjuu za Reuters 2019. rekao je da je Ajatolah Ruholah Homeini izdao načela revolucije nakon što je preuzeo vlast 1979., dodajući da je to ostavilo "jako gorak" okus u ustima nekih od onih koji su se trijumfalno s njime vratili u Teheran.

Izjavio je tad kako je 40 godina prije u Parizu bio uvjeren da će Homeinijeva revolucija utrti put demokraciji i ljudskim pravima nakon vladavine šaha.

"Bili smo sigurni da je vjerski vođa predan i da će se sva ta načela ostvariti prvi put u našoj povijesti", rekao je u intervjuu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2022 05:04