IN MEMORIAM

UMRO BIVŠI IZRAELSKI PREMIJER Ariel Sharon proveo je 8 godina u dubokoj komi

 AFP

U bolnici u okolici Tel Aviva umro je izraelski premijer Ariel Sharon (85). Osam godina proveo je u komi i dubokom vegetativnom stanju, a prije nekoliko su mu dana počeli otkazivati pojedini organi.

Početkom siječnja 2006. godine Sharon je pretrpio moždani udar te je pao u duboku komu. Otada je kod njega zabilježena tek sporadična moždana aktivnost i cijelo je vrijeme zapravo proveo vegetirajući uz pomoć aparata.

Pamtit će ga se kao velikog vojskovođu te izvrsnog i hrabrog, ali povremeno i svojeglavog, taktičara. Traga je ostavio i u izraelskom političkom životu. Njegova autoritativnost i odlučnost donijela mu je nadimak 'Buldožer'. Pola godine prije pada u komu naredio je jednostrano povlačenje izraelske vojske iz pojasa Gaze, čime je okončao 38-godišnju vojnu okupaciju tog teritorija, danas pod kontrolom radikalnog palestinskog Hamasa.

ODLAZAK BULDOŽERA Sharona su i obožavali i prezirali. Zadnja odluka: povlačenje Izraela iz pojasa Gaze

Ariel Sharon, rođen pod imenom Ariel Scheinermann 2. veljače 1928. godine bio je 11. izraelski premijer, a ugled je stekao služenjem u izraelskoj vojsci od rata za neovisnost 1948. godine. Bio je gerilac, a zatim časnik koji sudjelovao u brojnim bitkama, te je bio ključna figura u kreiranju jedinice koja se bavila odmazdama. Sudjelovao je u svim izraelskim ratovima, a u ulozi ministra obrane vodio je rat u Libanonu 1982. godine.

Nakon napada na Sinaj u Šestodnevnom ratu 1967. godine i okruženja egipatske Treće armije u ratu 1973. godine, javnost u Izraelu prozvala ga je "Kraljem Izraela". Sharon se priključio stranci Likud nakon vojnog umirovljenja, te je obnašao niz ministarskih položaja u Likudovim vladama 1977-1992 i 1996-1999. godine. Na mjestu izraelskog premijera bio je od 2001. do 2006. godine.

Povjerenstvo koje je osnovala izraelska vlada 1983. godine utvrdila je da je Sharon kao ministar obrane tijekom libanonskog rata bio "osobno odgovoran" za masakr palestinskih civila u izbjegličkim logorima Sabra i Shatila. Sharon je također odgovoran za politiku izgradnje izraelskih naselja na palestinskim područjima Zapadne obale i Pojasa Gaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:20