MARIO SEGALE

UMRO BIZNISMEN PO KOJEM JE NAZVANA JEDNA DO NAJUSPJEŠNIJA IGARA SVIH VREMENA Bježao je od slave, ali danas svi znaju tko je Super Mario

 
Mario Segale
 Johnny R. Russo/CC / Profimedia, Alamy

Mario Segale, čovjek po kojem je nazvana jedna od najpoznatijih videoigara svih vremena Super Mario, umro je sa 84 godine, piše BBC.

Segale je bio uspješan biznismen, Amerikanac talijanskog porijekla, koji se bavio građevinskim projektima i nekretninama u državi Washington.

Osamdesetih je godina iznajmio skladište američkom ogranku japanske tvrtke Nintendo, a oni su odlučili glavnog lika svoje nove igre nazvati po njemu. Segale se u razgovoru za Seattle Times 1993. našalio da ‘još uvijek čeka tantijeme’.

Igra Super Mario se originalno zvala Jumpman sve dok se Nintendo nije odlučio na konkretnije ime. Minoru Arakawa, koji je bio zadužen za američki ogranak Nintenda, rekao mu je da će videoigra dobiti ime po njemu.

U osmrtnici piše da je Segale ‘uvijek izbjegavao slavu i loše stvari koje ona sa sobom nosi, jer je htio biti poznat po svojim postignućima’. Iza njega je ostala supruga Donna, četvero djece i devet unuka.

Super Mario često navode kao jednu od najuspješnijih igraćih franšiza svih vremena. Posljednja avantura vodoinstalatera Marija, ‘Super Mario Odyssey’, trenutno je najprodavanija igra za konzolu Nintendo Switch. Do sad je prodano 12 milijuna primjeraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:49