SABOTAŽA STOLJEĆA

UMRO ČOVJEK KOJI JE UNIŠTIO HITLEROVE PLANOVE O IZRADI ATOMSKE BOMBE O svojoj operaciji nije htio pričati punih 25 godina

 
 REUTERS

Norvežanin Joachim Roenneberg koji je pokrenuo jednu od najvećih sabotaža protiv nacista tijekom Drugog svjetskog rata, umro je u nedjelju u dobi od 99 godina.

Roenneberg je vodio skupinu od 9 pripadnika Pokreta otpora koji su u noći između 27. i 28. veljače 1943. izvršili diverziju na norvešku tvornicu koja je proizvodila tešku vodu za izradu atomske bombe i tako zaustavili nacistički nuklearni program.

"Roenneberg je vjerojatno bio posljednji od najistaknutijih boraca Pokreta otpora", izjavila je norveška premijerka Erna Solberg.

Centrala Vemork, blizu grada Rjukan, na jugu Norveške je u to doba jedina na svijetu proizvodila veće količine teške vode.

U utrci s vremenom sa Saveznicima za kontrolu atomskog oružja, nacisti su preuzeli to postrojenje kada su okupirali Norvešku 1940. godine.

Taj događaj o kojem su snimljeni filmovi "Bitka za tešku vodu" Jeana Drevillea 1947. i "Junaci Telemarka" s Kirkom Douglasom 1965. predstavlja najveći podvig norveškog Pokreta otpora.

Joachim Roenneberg nakon rata nije želio govoriti o onome što je proživio, i tek je 70-tih godina počeo iznositi svoje uspomene.

"Shvatio sam da ljudi čekaju odgovor. Važno je da svi znamo što se dogodilo i da zatim zauzmemo stajalište", rekao je 2015.

Roenneberg se poslije rata bavio novinarstvom i antiratnim aktivizmom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2022 14:22