IMAO JE 90 GODINA

Umro Desmond Tutu, južnoafrički nadbiskup i nobelovac, jedan od ključnih aktera u slomu apartheida

Desmond Mpilo Tutu rođen je 7. listopada 1931. godine u Klerksdorpu, a za anglikanskog je svećenika zaređen 1961. godine

Desmond Tutu

 Rodger BOSCH/AFP

Južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir koji je bio jedan od ključnih aktera u okončanju apartheida u Južnoj Africi, preminuo je u dobi od 90 godina, objavio je u nedjelju BBC.

Njegovu smrt u priopćenju je potvrdio predsjednik JAR-a Cyril Ramaphosa.

- Ovo je još jedno teško poglavlje u kojem se naša nacija oprašta od generacije istaknutih Južnoafrikanaca koji su nas zadužili i oslobodili Južnu Afriku, priopćio je Ramaphosa.

Desmond Mpilo Tutu rođen je 7. listopada 1931. godine u Klerksdorpu, a za anglikanskog je svećenika zaređen 1961. godine. Nakon školovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu kao svećenik i biskup službovao je u JAR-u i Lesotu da bi krajem 70-ih godina prošlog stoljeća postao glavni tajnik Južnoafričkoga vijeća crkava.

image

Desmond Tutu

Rodger BOSCH/AFP

Nobelova nagrada mu je zbog suprotstavljanja aprtheidu dodijeljena 1984. godine, a godinu dana poslije toga imenovan je za biskupa Johannesburga. Na tom je mjestu proveo oko godinu dana, nakon čega je prešao za nadbiskupa Cape Towna. Tu je dužnost kao prvi crnac obavljao sve do 1996. godine.

Nakon sloma apartheida vodio je Povjerenstvo za istinu i pomirenje koje je osnovano 1995. s ciljem ispitivanja kršenja ljudskih prava u razdoblju bjelačke institucionalne dominacije u Južnoj Africi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 09:00