BILO MU JE 90 GODINA

Umro je Carlos Menem, bivši predsjednik Argentine kojeg su osudili zbog šverca oružja Hrvatskoj

Menem je predsjednik Argentine bio od 1989. do 1999. godine, a preminuo je nakon dugogodišnjih zdravstvenih problema
Carlos Menem
 Juan Mabromata/AFP

Bivši argentinski predsjednik Carlos Menem umro je u dobi od 90 godina nakon borbe s dugogodišnjim zdravstvenim problemima, objavili su u nedjelju lokalni mediji. Politički veteran i pravnik bio je predsjednik Argentine od 1989. do 1999.

Menem je svojedobno bio optužen i osuđen zbog krijumačeranja oružja u Hrvatsku i Ekvador 90-ih godina.

Naime, 1991. godine Hrvatska se, kao i ostale zemlje nastale na prostoru bivše Jugoslavije, našla pod sankcijama UN-a koje su zabranjivale kupnju oružja na legalnom tržištu. U tim je okolnostima Argentina pokazala spremnost da Zagrebu prodaje oružje, jasno ilegalno.

Suđenje Menemu za ilegalnu prodaju oružja počelo je sredinom listopada 2008. godine. Teretilo ga se da je potpisao tri predsjednička dekreta kojima je dopustio slanje pošiljke oko 6500 tona oružja u Panamu i Venezuelu. To je oružje zapravo otišlo u Hrvatsku i Ekvador.

Oružje za Hrvatsku bilo je poslano u sedam pošiljki, i to u razdoblju od 1991. do 1995., kada je za našu državu vrijedio embargo na uvoz oružja. Oružje za Ekvador poslano je u tri navrata u veljači 1995., kada je Ekvador bio u ratnom sukobu s Peruom, a Argentini je bilo zabranjeno prodavati oružje bilo kojoj od zaraćenih strana jer je bila jedan od posrednika u mirovnom sporazumu između dviju država potpisanom još 1942.

Menem je tvrdio da je nevin te da je oružje poslao u države u kojima nije bilo rata.

U operacijama ilegalne prodaje oružja, uz Menema, bili su upleteni i nekadašnji ministri obrane Oscar Camilion i pokojni Antonio Erman Gonzalez, te nekadašnji ministar vanjskih poslova, također pokojni Guido Di Tella.

Menem je zbog ilegalne prodaje oružja 2013. godine osuđen na sedam i pol godina zatvora. Kako je tada bio politički dužnosnik, nije poslan u zatvor, a zbog svoje je dobi kaznu služio u kućnom pritvoru. Menem je 2015. godine osuđen i zbog pronevjere te je osuđen na četiri i pol godine zatvora.

Menem je sredinom prošle godine obolio od pluća te se od nje liječio u intenzivnoj njezi. Sredinom prosinca inficirao mu se urinarni trakt, a krajem mjeseca je stavljen u induciranu komu zbog zatajenja bubrega. Preminuo je u bolnici Sanatorio Los Arcos u Buenos Airesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:46