U 96. GODINI

Umro je čuveni ugostitelj, zvali su ga ‘car knedli‘: Počeo je s par novčanica, a stvorio je lanac restorana

Njegove su restorane posjećivale i holivudske zvijezde

Restoran Din Tai Fung

 Eightfish/Alamy/Alamy/Profimedia/Eightfish/alamy/alamy/profimedia

Jučer je u 96. godini života umro osnivač jedne od najvećih franšiza restorana specijaliziranih za knedle, Yang Bing-yi, javlja CNN. Uzrok smrti nije spomenut.

Yang Bing-yi je osnovao tajvanski lanac restorana Din Tai Fung. Iz rodne Kine je na Tajvan emigrirao 1947. godine s, kako je navodio, 20 dolara u džepu. U Taipeiju, glavnom gradu Tajvana, sa suprugom je otvorio svoj prvi restoran u kojem je prodavao ulje za kuhanje i xiao long bao, kinesko pecivo kuhano na pari koje se rade za juhu ili često jedu uz svinjetinu. Ubrzo je njegov restoran postao sinonim za knedle, rezane, riže pržene u jajima i peciva kuhana na pari.

Počeo je otvarati restorane u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Južnoj Koreji i Singapuru. Sovju prvu Michelinovu zvjezdicu je dobio 2009. godine, a CNN Travel ga je njegovom restoranu dao epitet jedne od "najboljih svjetskih putničkih franšiza."

Njegove su restorane posjećivale i holivudske zvijezde, Tako se, primjerice, Tom Cruise, osim što je večerao u jednom u Taipeiu, bacio i u izradu knedla za juhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:29