Theoneste Bagosora

Umro je glavni organizator genocida u Ruandi u kojem je ubijeno 800.000 ljudi

Služio je 35-godišnju zatvorsku kaznu nakon što ga je Međunarodni kazneni sud za Ruandu proglasio krivim za zločine protiv čovječnosti
Theoneste Bagosora
 Tony Karumba/AFP

Theoneste Bagosora, bivši pukovnik vojske Ruande, kojeg se smatra organizatorom genocida 1994. u kojem je ubijeno više od 800.000 Tutsija te Hutaua koji su ih pokušali zaštititi, preminuo je u bolnici u Maliju, piše Guardian.

Njegov sin Achille Bagosora je vijest o njegovoj smrti objavio na Facebooku, napisavši: 'Počivaj u miru, tata.'

Bagosora je služio 35-godišnju zatvorsku kaznu nakon što ga je Međunarodni kazneni sud za Ruandu proglasio krivim za zločine protiv čovječnosti. Bagosora (80) je 2008. godine osuđen na doživotnu kaznu, no nakon žalbe mu je kazna smanjena na 35 godina zatvora.

Poznat kao tvrdolinijaš unutar stranke Nacionalni republikanski pokret za demokraciju i razvoj predsjednika Ruande Juvenala Habyarimane, Bagosora je 1993. preuzeo funkciju šefa kabineta u ministarstvu obrane, čime je dobio kontrolu nad vojnim i političkim poslovima u zemlji.

Zbog te pozicije, odgovarao je samo predsjedniku. Kad je predsjednik poginuo u zrakoplovnoj nesreći, Bagosora je preuzeo državne poslove i naredio masakr Tutsija, rekao je za Associated Press Donat Rutayisire, čovjek koji ga je poznavao i koji je preživio genocid.

Romeo Dallaire, kanadski general koji je u to vrijeme bio na čelu mirovnih snaga Ujedinjenih naroda u Ruandi, opisao je Bagosoru kao 'glavnog čovjeka' genocida.

Nakon genocida, Bagosora je pobjegao u egzil u Kamerun. Tamo je uhapšen 1996. i odveden na suđenje u Arushu, u Tanzaniji 1997. Suđenje je počelo 2002. i trajalo je do 2007. godine.

Bagosora je proglašen krivim za ubojstvo 10 belgijskih mirovnjaka i odgovornim za smrt premijera Ruande i čelnika ustavnog suda. Također je proglašen odgovornim za organizirana ubojstva Tutsija na brojnim mjestima u glavnom gradu Ruande, Kigaliju, te u Gisenyiju na zapadu zemlje.

Reagirajući na vijest o njegovoj smrti, veleposlanik Ruande u Nizozemskoj, Olivier Nduhungirehe, rekao je da Bagosora nije pokazao kajanje za svoje zločine.

'Glavni razlozi protiv Bagosorinog zahtjeva za prijevremeno puštanje na slobodu bili su to što nikada nije prihvatio svoju odgovornost za genocid, niti pokazivao znakove kajanja ili žaljenja. On je čovjek snažne osobnosti koji se ponekad ne može kontrolirati', rekao je Nduhungirehe u objavi na Twitteru.

Bagosorin zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu odbijen je ranije ove godine, a sudac je zaključio da nije uspio pokazati da je rehabilitiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:24