IN MEMORIAM

Umro kongresmen John Lewis, pionir u borbi za građanska prava u Americi

‘John Lewis bio je titan pokreta za građanska prava, a njegova dobrota, vjera i hrabrost preoblikovali su našu naciju‘
(FILES) In this file photo taken on January 17, 2009 Rep. John Lewis (D-GA) speaks after receiving the Drum Major Award at the fourth annual Dr. Martin Luther King Jr. Commemoration and Realizing the Dream Awards event on January 18, 2009 in Washington D.C. - John Lewis, the non-violent civil rights warrior who marched with Martin Luther King Jr and nearly died from police beatings before serving for decades as a US congressman, has died at age 80, House colleagues said July 17, 2020. In December 2019, he was diagnosed with pancreatic cancer. (Photo by DAVID MCNEW/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP)
 David Mcnew

John Lewis, ikona nenasilnog pokreta za građanska prava u Sjedinjenim Državama i bivši suradnik Martina Luthera Kinga, umro je u dobi od 80 godina, objavio je u petak Zastupnički dom.

Sin nadničara iz Alabame, a od 1986., zastupnik demokrata iz savezne države Georgije u Kongresu, Lewis je umro nakon borbe s rakom gušterače.

"John Lewis bio je titan pokreta za građanska prava, a njegova dobrota, vjera i hrabrost preoblikovali su našu naciju", rekla je u izjavi predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Štićenik ikone za građanska prava Martina Luthera Kinga Jr., Lewis je predvodio prosvjedno sjedenje kojim su tražili pravo na zajednički ručak s bijelim kolegama, bio je jedan od sudionika Vožnje slobode (Freedom Riders) kojima su afroamerikanci prosvjedovali protiv segregacije u javnom prijevozu, a zadobio je frakturu lubanje na demonstracijama za pravo glasa crnac u divljačkom obračunu snaga reda s prosvjednicima.

“U Kongresu John Lewis bio je poštovan i voljen na objema stranama", rekla je Pelosi.

Lewis je sudjelovao u brojnim događajima u dugoj borbi pokreta za građanska prava i bio je najmlađi govornik u Washingtonu 1963., kada je Martin Luther King održao svoj govor "Sanjam".

Lewis je bio zadnji preživjeli govornik na tom skupu, a borbu za građanska prava nastavio je do kraja života. Posljednji put pojavio se u javnosti u lipnju, kada su prosvjedi za rasnu pravdu tresli SAD i proširili se svijetom.

Počast odaju brojni političari

"John Lewis bio je ikona, borio se svakim djelićem svoga bića za građanska prava svih Amerikanaca", napisala je na Twitteru senatorica Kamala Harris, prva afroamerikanka koja zastupa Kaliforniju u Senatu.

Američka senatorica Elizabeth Warren napisala je na Twitteru, "John Lewis bio je istinski američki heroj i moralni kompas naše nacije".

Poruke poštovanja stigle su i iz redova republikanaca, među kojima je Mitch McConnell, predsjednik Senata odao počast "pioniru u borbi za građanska prava koji nije oklijevao ugroziti vlastiti život u borbi protiv rasizma, u borbi za jednaka prava i želji da naša nacija poštuje načela svojih utemeljitelja".

Lewis, sin nadničara rođen 1940. u Alabami, smatra se jednim od najistaknutijih boraca za građanska prava u SAD-u.

Barack Obama, prvi američki crni predsjednik, dodijelio je Lewisu 2011., predsjedničku medalju slobode, najviše američko civilno odličje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 11:15