HRABAR LAV SLOBODE

Umro kontroverzni talijanski političar i aktivist Marco Pannella

Marco Pannella
 REUTERS

Marco Pannella, kontroverzni političar i aktivist za građanska prava poznat po svojoj ulozi u legalizaciji razvoda i pobačaja u Italiji, umro je u 86. godini, objavila je u četvrtak njegova Radikalna stranka.

Pannella je bio jedan od najistaknutijih talijanskih političara od 1960-ih do 1990-ih, unatoč tome što nikada nije ušao u vladu.

Potaknuo je na organizaciju nekoliko desetaka referenduma o pitanjima kao što su pobačaj, legalizacija kanabisa, ukidanje doživotne kazne zatvora i lov. Predvodio je također kampanje za izbornu reformu početkom 1990-ih i ukidanje nuklearne energije u Italiji 2011. godine.

Svojim nekonvencionalnim stavovima, zbog kojih ga je teško svrstati bilo na ljevicu ili na desnicu, Pannella je stalno bio u središtu pozornosti javnosti, a više puta je štrajkao i glađu, uključujući 2011., u dobi od 81 godine, prosvjedujući tri mjeseca protiv prenapučenosti zatvora.

Talijanski premijer Matteo Renzi rekao je novinarima da je on bio "hrabar lav slobode" i da je Italija dirnuta njegovom smrću.

Pannella je postao uočljiviji na međunarodnoj sceni primivši u svoju stranku porno glumicu Ilonu Staller 1980-ih, koja je 1987. izabrana i u parlament.

Bio je nekoliko puta talijanski zastupnik, a četiri puta je bio izabran i u Europski parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 06:18