IMAO RAK PLUĆA

Umro konzervativni radio voditelj Rush Limbaugh, vodeći glas američke političke desnice

Trump je prošle godine dodijelio Limbaughu najviše američko civilno odličje – Predsjedničku medalju slobode
Rush Limbaugh
 Jim Watson/AFP

Provokativni američki radio voditelj Rush Limbaugh, vodeći glas američke političke desnice od 1980-ih kojega je poštovao i odlikovao bivši predsjednik Donald Trump, umro je u 70. godini nakon borbe s rakom pluća, izvijestio je u srijedu Fox News.

Limbaugh, pionir američkog medijskog fenomena konzervativnog talk-showa i entuzijastični borac u američkim kulturnim ratovima, izjavio je u veljači 2020. godine kako mu je dijagnosticiran uznapredovali rak pluća.

Limbaughova popularnost i uspjeh njegove najbolje ocijenjene radijske emisije proizašli su iz njegovog drskog i životopisnog stila, njegovog naslađivanja i provociranja liberala i demokrata, te promocije konzervativnih republikanskih ciljeva i političara. Njegova radijska emisija počela se 1988. emitirati na nacionalnoj razini i ubrzo je stekla velik broj vjernih pratitelja.

Trump, bivša televizijska zvijezda s osobnošću showmana, koji je provodio desničarski populizam tijekom svog predsjedničkog mandata, dodijelio je Limbaughu najviše američko civilno odličje - Predsjedničku medalju slobode, tijekom godišnjeg izvješća Kongresu na početku 2020.

Prva dama Melania Trump stavila mu je medalju oko vrata nakon što je predsjednik pohvalio Limbaugha kao posebnog čovjeka omiljenog među brojnim Amerikancima i jednog od najvećih živućih boraca i pobjednika. Kao ilustracija Limbaughove kontroverznosti, tijekom dodjele odličja čulo se kako neki demokratski zastupnici očigledno negoduju, dok je predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koju je često kritizirao, sjedila u kamenoj tišini.

Trump je odlikovao Limbaugha dan nakon što je radijska zvijezda objavila dijagnozu raka. Tada je Limbaugh rekao da planira i dalje raditi svoj program što normalnije i kompetentnije, usprkos liječenju od bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:23