NEODGOVORNE IZJAVE

UMRO NAKON ŠTO JE PROGUTAO TVAR ZA KOJU JE TRUMP REKAO DA LIJEČI KORONAVIRUS Liječnici upozoravaju na opasnost od uzimanja lijekova na svoju ruku

 
Donald Trump
 Evan Vucci / AFP

Jedan je muškarac umro dok je jedna žena u kritičnom stanju nakon što su progutali kemikaliju koja je sadržavala i klorokin – tvar za koju je Donald Trump rekao da pomaže u borbi protiv koronavirusa, unatoč upozorenjima zdravstvenih stručnjaka da nema nikakvog dokaza o njezinoj djelotvornosti, piše Independent.

U službenom izvješću medicinskog centra Banner u Arizoni stoji da su muškarac i žena, oboje u šezdesetim godinama, progutali klorokin fosfat, sredstvo koje se koristi za čišćenje akvarija, te su oboje 30 minuta nakon toga zaprimljeni u bolnicu.

Doktor Daniel Brooks, ravnatelj Odjela za trovanja i droge, rekao je: 'S obzirom na sve nepoznanice vezane uz Covid-19, razumijemo da ljudi pokušavaju naći načine kako spriječiti ili liječiti bolest, no uzimanje lijekova na svoju ruku nije rješenje. Zadnja stvar koju trebamo je da nam hitni odjel bude zatrpan pacijentima koji misle da su pronašli neko riskantno rješenje za zarazu koje može ugroziti njihovo zdravlje.'

Klorokin i hidroksiklorokin se može propisati oboljelima od malarije i dolazi pod različitim imenima, a neki istraživači sada ispituju njihov učinak na koronavirus. No stvarni lijek ili cjepivo za koronavirus neće biti spremni još mjesecima.

Unatoč tome, američki predsjednik kazao je da taj lijek predstavlja prekretnicu u liječenju koronavirusa, iako su članovi njegove vlastite administracije odbacili tu tvrdnju.

Član Komisije za hranu i lijekove (FDA), doktor Stephen Hahn, rekao je da će i klorokin fosfat proći klinička ispitivanja kako bi se utvrdila njegova djelotvornost te naglasio da bi bez ispitivanja lijek mogao u ljudima probuditi lažnu nadu u izliječenje i time ih dodatno ugroziti.

'Prikupit ćemo sve podatke i donijeti odluke utemeljene isključivo na dokazima kako bismo bili sigurni u djelotvornost i sigurnost tih lijekova. Možda je lijek doista učinkovit, no zasad ne znamo kako ga pravilno dozirati, a bez tog podatka mogao bi napraviti više štete nego koristi', kazao je Hahn.

Na pitanje je li lijek doista djelotoran, prošli je tjedan odgovorio i doktor Anthony Fauci te kazao da nije te da su informacije o njegovoj učinkovitosti anegdotalne, usprotivivši se na taj način predsjedniku Trumpu.

'Trudimo se održati ravnotežu između toga da ljudima osiguramo učinkovit lijek, ali da istovremeno slijedimo sve protokole koji su nužni kako bismo dobili valjane informacije o sigurnosti lijeka. Ovaj lijek nije prošao kliničke studije zgog čega se o njemu ne može zauzeti definitivni stav', rekao je Fauci.

U New Yorku će sljedeći tjedan početi kliničke studije za 70.000 doza hidroksiklorokina i za 750.000 doza klorokina. Farmaceutski div Bayer američkoj je federalnoj vladi izdao tisuće doza klorokina proizvedenog pod njihovim brendom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:25