BORAC ZA LJUDSKA PRAVA

UMRO NOBELOVAC I KINESKI DISIDENT LIU XIAOBO Preminuo od posljedica raka jetre u bolnici u koju je prebačen iz zatvora nakon pogoršanja stanja

Liu Xiaobo, arhivska fotografija
 Will Burgess/File Photo / REUTERS

Dobitnik Nobelove nagrade za mir, ujedno i poznati kineski disident i borac za ljudska prava Liu Xiaobo (61) preminuo je u bolnici od posljedica raka jetre, piše BBC.

Liu je prošlog mjeseca prebačen u bolnicu iz zatvora, u kojem je služio kaznu od 11 godina zbog "subverzije".

Naime, kineske vlasti su ovog sveučilišnog profesora smatrale kriminalcem, zbog čega je često zatvaran, a i njegova žena Liu Xia je stavljena u kućni pritvor.

Kako smo pisali ranije, Liu je najpoznatiji politički zatvorenik u Kini koji je 2009. osuđen na 11 godina zatvorske kazne jer je dokazano da je poticao na subverziju države, a sudjelovao je u pisanju i rasparčavanju Povelje '08. koja poziva na demokraciju u Kini. Njegovo disidentstvo svoje korijene vuče još od prosvjeda na trgu Tiananmen 1989. godine koji su ugušeni u krvi.

Zbog utamničenja Liua Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir u Oslu nije 2010. godine morao dugo razbijati glavu (iako je sasvim jasno da odluka nije bila tako lako donesena): laureat je Liu, a nagrada nije dodijeljena, nego je na svečanosti bio prazan stolac.

Pekingu ne samo da nije padalo na pamet da pusti Liua ili nekog od njegove obitelji da primi nagradu, nego je zaprijetio i prekidom odnosa s Norveškom ako se odluka ne povuče. Norveška je ozbiljna i bogata zemlja koja se nije dala ucjenjivati, a nagrada je dodijeljena praznom stolcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:07