BRAT ANDREJ

Umro osnivač organizacije "Open doors" za pomoć progonjenim kršćanima

Brat Andrej je osobno posjećivao ciljane zemlje i regije uz mnoge osobne rizike i žrtve

Anne van der Bijl

 Jako Jellema/wikimedia.org/Creative commons 2.0

Organizacija „Open Doors“ za pomoć progonjenim kršćanima objavila je u srijedu da je umro njen osnivač Anne van der Bijl, u 94. godini života.

Van der Bijl, poznatiji Brat Andrej, osnovao je 1955. organizaciju „Open Doors“ ili „Otvorena vrata“, u svrhu aktivne pomoći i potpore progonjenim kršćanima iza tadašnje „Željezne zavjese“, koji su trpjeli torture i diskriminacije tadašnjih komunističkih režima.

Brat Andrej je osobno posjećivao ciljane zemlje i regije uz mnoge osobne rizike i žrtve te je zbog svojeg rada bio i metom sigurnosnih službi poput sovjetskog KGB- a. S vremenom se djelovanje organizacije proširilo izvan Europe te je 1981. u jednoj velikoj uspješnoj operaciji Open Doors kriomice u Narodnu Republiku Kinu proslijedila oko milijun primjeraka Biblija.

Nakon demokratskih promjena devedesetih godina, Open Doors se okrenuo prema djelovanju u islamskim zemljama – posebice onima u kojima je situacija za kršćane bila teška, osobito za konvertite. Privatno se Van der Bijl sastajao i sa predstavnicima islamskih fundamentalista poput Hamasa i Hezbolaha.

Pri tome je uvijek naglašavao kako kršćani ne smiju svoje progonitelje smatrati neprijateljima, nego u duhu Evanđelja nastojati naviještati i živjeti svoju vjeru s „ljubavi i opraštanjem“.

Danas ova organizacija pomaže kršćanima svih denominacija u preko 70 zemalja, izvijestio je koordinator Open Doorsa u Hrvatskoj Vatroslav Župančić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:24