U 101. GODINI

Umro posljednji pripadnik Međunarodnih brigada iz Španjolskog građanskog rata

Nositelj francuskog i španjolskog državljanstva Josep Almudever Mateu priključio se republikanskoj vojsci 1936. sa 17 godina
memorijalni centar Dolina palih u Španjolskoj
 Alvaro Hurtado/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Posljednji preživjeli pripadnik Međunarodnih brigada koje su se borile za republikance u Španjolskom građanskom ratu umro je u 101. godini u Francuskoj. Nositelj francuskog i španjolskog državljanstva Josep Almudever Mateu, rodom iz Marseillea, priključio se republikanskoj vojsci 1936. sa 17 godina.

Borio se u Teruelu, gdje je i ranjen. Nakon oporavka se pridružio Međunarodnim brigadama, koje su stekle kultni status zbog umjetnika poput Ernesta Hemingwaya, Johna Dosa Passosa, Georgea Orwella i Andrea Malrauxa.

Mateu je zarobljen u Alicentu 1939., kad su republikanci izgubili rat. Bio je držan u zatvoreničkim kampovima te u zatvorima.

Pošto je pušten, u razdoblju od 1944. do 1947. bio je antifašistički borac, nakon čega odlazi u egzil u Francusku.

Španjolska asocijacija prijatelja Međunarodnih brigada potvrdila je njegovu smrt u nedjelju.

"Teška srca opraštamo se od Josepa, posljednjeg od naših još uvijek živih pripadnika", rekla je u utorak predsjednica udruge Almudena Cros.

"Čovjek velike inteligencije i srca, koji se kalio u bitkama i zatvorima, nikad nije prestao osuđivati okrutno prepuštanje Republike Španjolske vlastitoj sudbini", dodala je.

Mateuova je priča temelj dokumentarca "The Last Brigadier" iz 2018. Mateu je 2014. objavio i memoare pod nazivom "Pakt o neintervenciji. Jadna Republika".

Osnovane tri mjeseca nakon početka građanskog rata u listopadu 1936., Međunarodne su brigade imale 35 tisuća pripadnika iz 53 zemlje, a poginulo ih je 10 tisuća.

Najviše je bilo dobrovoljaca iz Francuske (9000), potom 5 tisuća njemačkih i austrijskih emigranata, četiri tisuće iz Poljske te s Balkana, 3100 talijanskih antifašista te po dvije tisuće iz Velike Britanije, SAD-a, Belgije i Skandinavije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:45