IN MEMORIAM

Umro Richard Holbrooke, čovjek koji je prekinuo rat u BiH

Obama ga naziva glavnim igračem u svojem vanjskopolitičkom timu

ZAGREB - Američki diplomat Richard Holbrooke (69) preminuo je sinoć u bolnici George Washington u glavnom američkom gradu Washingtonu, gdje je u petak završio na hitnoj operaciji nakon što mu je utvrđeno puknuće srčane aorte. Operacija je trajala 21 sat.

Washington Post prenosi da su Holbrookove posljednje riječi bile: "Morate zaustaviti ovaj rat u Afganistanu."

Richard Holbrooke bio je u kritičnom stanju nakon što mu je naglo pozlilo u petak na sastanku s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton.

Američki predsjednik Barack Obama poručio je prije dva dana da njegova supruga Michelle i on mole za njegovo zdravlje.

Najpoznatiji kao tvorac Daytonskog sporazuma , odlučni pregovarač s Franjom Tuđmanom i Slobodanom Miloševićem u završnici rata u Hrvatskoj i BiH, Holbrooke je od siječnja 2009. na dužnosti američkog izaslanika za Afganistan i Pakistan.

Holbrooke je iznimna figura u američkoj vanjskoj politici, ocijenio je predsjednik Obama, nazvavši ga ključnim igračem u svom timu. Agencije prenose da je radio za niz američkih predsjednika demokrata, no svjetsko priznanje zaslužio je ulogom u okončanju rata u BiH. Za to je bio nominiran i za Nobelovu nagradu za mir, ali je nije dobio. Obama ga je nazvao neumornim službenikom američke administracije “koji je osvojio divljenje američkog naroda i ljudi diljem svijeta”.

U diplomaciju se uključio još 1962., kad je radio u timu zaduženom za Vijetnam, sedamdesetih se bavio Kinom, bio je američki veleposlanik u UN-u i u Njemačkoj. Bio je savjetnik za vanjsku politiku Hillary Clinton 2008., za vrijeme njezine kampanje za predsjedničku kandidatkinju Demokratske stranke.

Oluja i nakon nje

Sve osobine netipičnog “buldožer” diplomata koje karakteriziraju njegov način rada, pokazao je u pregovorima uoči potpisivanja Daytonskog sporazuma. Hrvatska je dobila podršku za pokretanje operacije Oluja i obećanje o mirnoj reintegraciji Istočne Slavonije. Nakon Oluje hrvatske snage imale su zadatak nastaviti operacije u BiH kako bi pripremile teren za planirane mirovne pregovore. Kad je HV došao nadomak Banje Luke, a srpske snage u BiH bile u rasulu, Slobodan Milošević je pristao na pregovore. Nakon što ih je Holbrooke na tri tjedna zatvorio u američku vojnu bazu u gradiću Dayton, Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević, 21. studenoga 1995., parafirali su mirovni sporazum. Iako mu je to najveći uspjeh, Dayton nije riješio problem, nego je samo zamrznuo sukob u BiH.

Clark htio napad

Tadašnji ministar vanjskih poslova Muhamed Šaćirbej svjedočio je da je general Wesley Clark bio za zauzimanje Banje Luke. Holbrooke je bio protiv, a to je Peter Galbraith kasnije ocijenio pogreškom. Holbrooke danas priznaje da je bila pogreška što su dozvolili naziv “Republika Srpska”, umjesto da inzistiraju na imenu bez oznake republike.

Kako je Milošević popustio

Odnosi u regiji bili bi danas zasigurno sasvim drugačiji da Richard Holbrooke u jesen 1995. nije zaustavio tadašnju ofanzivu Hrvatske vojske i Armije BiH na Banja Luku, vojno i adminsitrativno središte bosanskih Srba. Holbrooke je tih dana vodio intenzivne pregovore s Slobodanom Miloševićem. HV je osvojio Mrkonjić Grad, u srpskim redovima zavladala je potpuna panika. Milošević usprkos tome nije popuštao. Holbrooke je zatražio od Zagreba da isključe struju Banja Luci: hrvatski general Ante Gotovina bio je s svojim postrojbama na 23 kilometra od grada i nadzirao hidroelektrane na Vrbasu.

Holbrooke je rekao Miloševiću da će im vratiti struju za 30 minuta.

Milošević više nije imao izlaza, morao je priznati poraz i pristati na Dayton, posvjedočio je Gotovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 18:23