CIJELI NEPAL TUGUJE

Umro snježni leopard, legendarni vodič koji se 10 puta popeo na Mount Everest bez kisika iz boce

Deset je puta stigao do vrhunca bez upotrebe kisika iz boce, a drži i svjetski rekord u zimskome usponu na Everest bez dodatnog kisika
Ang Rita
 Youtube

Planinski vodič i nosač u ekspedicijama na vrhove Himalaje, šerpa Ang Rita, najpoznatiji po tomu što se rekordnih 10 puta popeo na Mount Everest bez dodatnog kisika iz boce, umro je u dobi od 72 godine u domu svoje kćeri u Katmanduu, objavio je u ponedjeljak dužnosnik Nepalskoga planinarskog saveza (NMA) Santa Bir Lama.

On je kazao da se još ne zna točan uzrok Ritine smrti, no 2017. je pretrpio moždani udar te je od tada lošega zdravstvenog stanja.

Poznat je i po nadimku "snježni leopard" zbog izvanredne sposobnosti penjanja na vrhove Mount Everesta.

Šerpa Ang Rita drži Guinnessov svjetski rekord u usponu na najvišu planinu svijeta. Naime, u razdoblju između 1983. i 1996. deset je puta stigao do vrhunca bez upotrebe kisika iz boce, a drži i svjetski rekord u zimskome usponu na Everest bez dodatnog kisika.

"Pamtit ćemo ga po izvanrednim postignućima koja su građane naše zemlje učinila ponosnima", rekao je Santa Bir Lama. "Izgubili smo sjajnu zvijezdu planinarske zajednice."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2021 11:58