TUGA U POLJSKOJ

Umro Tadeusz Mazowiecki

Nakon genocida u Srebrenici podnio je ostavku u znak protesta zbog brojnih pogrešaka međunarodne zajednice koje su kumovale toj tragediji
 AFP

U 86. godini umro je Tadeusz Mazowiecki, prvi nekomunistički premijer Poljske nakon pada komunizma u toj zemlji 1989. godine.

Tadeusz Mazowiecki ulazi u red, ne samo poljskih nego i uglednih svjetskih političara koji su obilježili epohu kraha komunizma u Europi. Kreator i svjedok povijesnih, civilizacijskih promjena. Kao katolički publicist u drugoj polovici 70-ih godina postaje dijelom antirežimske oporbe u Poljskoj, a jedan je od lidera neovisnog radničko sindikata Solidarnost. Prvi je nekomunistički premijer iza “Željezne zavjese” 1989. nakon dogovora između vladajućih komunista i Solidarnosti.

Zaslužan je za čitav niz reformi kojima je ostvario uspješnu tranziciju Poljske od komunističke prema demokratskoj državi i društvu .

U kolovozu 1992. Mazowiecki je postao specijalnim izvjestiteljem UN-a za ljudska prava na području bivše SFRJ.

No, 1995. godine nakon genocida u Srebrenici podnio je ostavku na tu dužnost u znak protesta zbog brojnih pogrešaka međunarodne zajednice koje su kumovale tragediji Srebrenice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 21:29