ŠEF SEKTE

Umro vođa ‘najveće obitelji na svijetu‘, imao je 38 žena i 89 djece. Svi su živjeli u zgradi na 4 kata sa 100 prostorija

Chana je bio na čelu kršćanske sekte koju je 1942. osnovao njegov djed, a koja dozvoljava muškarcima da imaju više žena
Ziona Chana i njegova obitelj
 Jaina Mishra/Zuma Press/Profimedia

U indijskoj državi Mizoram preminuo je 76-godišnji Ziona Chana, muškarac za kojeg se vjeruje da je bio na čelu najveće obitelji na svijetu. Chana je bio na čelu poligamijske sekte te je imao 38 žena, 89-ero djece i 36 unuka.

Vijest je potvrdio mizoramski ministar Zoramthanga izrazivši sućut mnogobrojnoj obitelji, javlja BBC koji vijest o njegovoj smrti prenosi pod naslovom da je 'preminuo vođa najveće svjetske obitelji'.

Chanaa je bolovao od dijabetesa i visokog tlaka, a stanje mu se proteklih dana pogoršalo. Iz svog doma u selu Baktawgn Tlangunam hitno je prevezen u bolnicu, no umro je na putu do tamo.

Teško je sa sigurnošću reći je li baš on bio glava najveće svjetske obitelji, jer ima i drugih koji se "bore" za tu titulu. Nejasno je i koliko je točno velika Chanova obitelj, jedno izvješće spominje 39 žena, 94 djece i 33 unuka, odnosno 181 osobu. No, bez obzira na to je li bio vlasnik svjetskog rekorda, Chana je bio izuzetno zanimljiva osoba, a priča o njemu često je dospijevala u svjetske medije.

Njegova golema obitelj živjela je zajedno u zgradi na četiri kata sa 100 prostorija, a Chanove supruge dijelile su spavaonice pored njegove privatne spavaće sobe. Kuća nazvana "Chuuar Than Run", u slobodnom prijevodu Kuća nove generacije, postala je turistička atrakcija, a ljudi iz čitavog svijeta dolazili su u selo vidjeti kako izgleda život neobične obitelji.

Prvu suprugu, koja je bila tri godine starija od njega, upoznao je sa 17 godina, piše BBC.

Chana je bio vođa kršćanske sekte Chana Pawl koja ima oko dvije tisuće pripadnika, a svi žive u okolici njegove kuće. Sektu je osnovao Chanin djed 1942. godine. Jedno od ključnih pravila je da dozvoljava poligamiju, ali samo muškarcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:15