NA LETU IZ HAVANE

Umro zamjenik ruskog ministra znanosti: Bio je u braku sa zvijezdom Eurosonga, Putinu je rekao da je fašist

O svom životu u Rusiji nedavno je rekao: ‘Uzimam antidepresive i tablete za smirenje. I to šaku. No ne pomaže mi puno...‘

Diana Gurtskaja i Pjotr Kučerenko

 Astapkovich Vladimir/Tass/Profimedia/Astapkovich Vladimir/tass/profimedia

Zamjenik ministra znanosti Rusije, koji je privatno Vladimir Putina nazivao ‘fašistom‘, u subotu je iznenada umro kad mu je pozlilo tijekom leta prema Moskvi, piše Daily Mail.

Pjotr Kučerenko (45) se vraćao s poslovnog puta na Kubi, a avion je morao prisilno sletjeti u južnoj Rusiji, potvrdilo je Ministarstvo znanosti i visokog obrazovanja.

Liječnici su brzo stigli, no nisu uspjeli spasiti Kučerenka. Njegova je obitelj kazala da je Kučerenko imao problema sa srcem, no točan uzrok smrti bit će poznat nakon obdukcije zakazane za 24. svibnja.

Nakon što je objavljeno da je Kučerenko preminuo, nezavisni novinar Roman Super osvrnuo se na njegovu smrt i kazao da mu je njegov ‘stari prijetalj‘ govorio o tome kako ne može napustiti Rusiju, iako bi mu to bilo mudro učiniti nakon što je Putinovu invaziju na Ukrajinu nazvao ‘fašističkom‘.

Iza Kučerenka je ostala supruga, slijepa gruzijska pjevačica i svojedobno predstavnica Gruzije na Eurosongu, Diana Gurtskaja i njihov 15-godišnji sin Konstantin.

image

Diana Gurtskaja i Pjotr Kučerenko

Eugene Odinokov/Sputnik/Profimedia/Eugene Odinokov/sputnik/profimedia

Roman Super je na društvenoj mreži Telegram rekao kako je razgovarao s Kučerenkon nekoliko dana prije nego je napustio Rusiju.

Dvojac je navodno razgovarao o Kučerenkovim planovima da također pobjegne iz Rusije i o tome kakvo je zlo donijela invazija.

Super kaže kako mu je Kučerenko savjetovao da odmah napusti Rusiju i spasi sebe i obitelj. ‘Za godinu dana Rusiju nećeš niti prepoznati. Moraš otići odmah sada‘, rekao mu je.

Kad je Super pitao svoga prijatelja planira li i sâm otići, ovaj mu je odgovorio: ‘Sada to više nije moguće. Oduzeli su nam putovnice. A na svijetu ni ne postoji mjesto na kojem bi zamjenik ruskog ministra bio sretan nakon ove fašističke invazije.‘

Na pitanje kako mu je sada u Rusiji, Kučerenko je rekao: ‘Istovremeno uzimam antidepresive i tablete za smirenje. I to šaku. No ne pomaže mi puno... Nitko ništa ne smije reći. Odmah ga zgaze kao uš.‘

Na letu na kojem je bio Kučerenko, nalazio se i zamjenik premijera Ruske Federacije Dmitrij Černišenko i zamjenik direktora Odjela za Latinsku Ameriku ruskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Guskov.

‘Sindrom iznenadne smrti Rusa‘

Nakon izbijanja rata u Ukrajini, misteriozno su preminuli mnogi relativno mladi ruski oligarsi i državni dužnosnici.

To je već postalo toliko uobičajeno, da je The Atlantic to nazvao ‘Sindromom iznenadne smrti Rusa‘.

Takvih primjera je sada već više od 20.

Prošlog mjeseca, glavni šef jedne energetske kompanije Igor Škurko pronađen je mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji nakon što je optužen za primanje mita. Ovaj 49-godišnjak bio je zamjenik generalnog direktora ruske energetske kompanije Yakutskenergo. Bio je član proputinovske političke stranke Jedinstvena Rusija, ali mu je članstvo suspendirano nakon optužbi za mito.

Dva mjeseca prije toga, ruski naftni magnat Vjačeslav Rovneiko (59), ‘pronađen je bez svijesti‘ kasno navečer u svom domu. Liječnici ga nisu uspjeli spasiti.

Posljednji u tom nizu, Pjotr Kučerenko, bio je oženjen profesionalnom pjevačicom Dianom Gurtskajom, poznatom u svim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Gurtskaja (44) je bila predstavnica Gruzije na Eurosongu 2008. godine.

Rođena je s oštećenjem vida, a 2013. godine je imenovana članicom Komisije predsjednika Ruske Federacije za osobe s invaliditetom.

Prošle godine dobila je nagradu Nagradu naroda za umjetnost Ruske Federacije‘, što je najviše odlikovanje koje se dodjeljuje građanima Rusije.

Pogledajte nastup Diane Gurtskaje na Eurosongu 2008. kad je izvela pjesmu ‘Mir će doći‘:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2023 16:59