IMAO JE 89 GODINA

UMRO ZBIGNIEW BRZEZINSKI Otišao jedan od najpoznatijih geostratega, ključna figura američke vanjske politike u mnogim globalnim krizama

 REUTERS

Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Zbigniew Brzezinski, poznat po svojim beskompromisnim stavovima u vanjskoj politici, umro je u petak u dobi od 89 godina, objavila je njegova obitelj, prenose agencije.

"Moj je otac noćas preminuo. Svojim prijateljima bio je poznat kao Zbig, svojim unucima kao Poglavica, a svojoj supruzi kao ljubav njezina života", napisala je Mika Brzezinski na društvenim mrežama.

Brzezinski, sin poljskog diplomata, bio je savjetnik za nacionalnu sigurnost tijekom predsjedništva Jimmyja Cartera (1977.-1981.).

Bio je jedna od ključnih ličnosti američke vanjske politike tijekom nekoliko velikih međunarodnih kriza u tom razdoblju: Iranske revolucije kojom je svrgnut Šah, talačke krize u američkom veleposlanstvu u Teheranu te sovjetske invazije na Afganistan.

Kako prenosi agencija dpa, Brzezinski je nakon upada snaga Sovjetskog Saveza u Afganistan 1979. nagovorio Cartera da potroši milijarde dolara vojne pomoći za islamističke militante koji su se borili protiv sovjetskih trupa.

Zbog njegovih beskompromisnih stajališta o američko-sovjetskim odnosima, sovjetsko komunističko glasilo Pravda nazvalo ga je "neprijateljem detanta".

Brzezinski je rođen u Varšavi 1928. godine, a kao dijete se preselio u Kanadu gdje mu je otac služio kao diplomat. Nakon Drugog svjetskog rata i komunističkog preuzimanja Poljske obitelj je ostala na Zapadu. Brzezinski je diplomirao na Harvardu 1953., a pet godina kasnije postao je američki državljanin.

Nakon angažmana u Carterovoj administraciji, Brzezinski je bio konzultant za vanjsku politiku i predavač međunarodnih odnosa na nizu instituta i sveučilišta, te objavljivao članke na tu temu u brojnim tiskovinama, uključujući hrvatske.

Povremeno je bio kritičan prema vanjskoj politici Billa Clintona i Georgea W. Busha - osobito se protivio Bushevom "ratu protiv terora" i invaziji na Irak 2003. godine.

U kolovozu 2007. podržao je izbor Baracka Obame za američkog predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2022 23:26