uznemirujuće izvješće

UN: ‘Islamska država je u Iraku počinila genocid protiv Jazida, identificirali smo i počinitelje‘

Sljedbenici Islamske države Jazide smatraju štovateljima vraga
Jazidi u Iraku, Ilustracija
 Eric Lafforgue/Afp/Profimedia

Tim Ujedinjenih naroda koji istražuje zločine Islamske države u Iraku pronašao je "jasne i uvjerljive dokaze o tome da se kaznena djela protiv Jazida mogu smatrati genocidom", kazao je čelnik istražnog povjerenstva u ponedjeljak.

Karim Khan priopćio je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da je tim koji je počeo istraživati 2018. godine identificirao i počinitelje "koji očito snose odgovornost za genocid nad Jazidima".

Jazidi su vjerska skupina čija se vjerovanja temelje na elementima nekoliko drevnih bliskoistočnih religija. Sljedbenici Islamske države Jazide smatraju štovateljima vraga.

Khan, britanski odvjetnik koji će sljedeći mjesec postati tužitelj Međunarodnog kaznenog suda, rekao je da je namjera Islamske države bila "fizički i biološki uništiti Jazide i da se ta namjera očitovala u ultimatumu postavljenom u mnogim selima u Iraku - preobratiti se ili umrijeti."

Islamska država napala je područja Jazida na sjeveru Iraka 2014. godine, prisiljavajući mlade žene na ropstvo i prihvaćanje uloge "supruga" boraca, masakrirajući tisuće ljudi i raseljavajući većinu skupine od 550 000 ljudi. 2016. godine, neovisna istraživačka komisija Ujedinjenih naroda opisala je to kao genocid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 03:04