VOJNA PRIJETNJA

UN, NATO I AMERIKANCI OSUDILI ZRAČNE UDARE SIRIJSKOG REŽIMA I RUSKOG SAVEZNIKA 'Izostane li brza reakcija, rizik od eskalacije rast će iz sata u sat'

 
Saraqib u regiji Idlib
 AFP

Ako se ništa ne poduzme, rizik od eskalacije "rast će iz sata u sat" na sjeveroistoku Sirije, gdje je u četvrtak, tvrdi Ankara, najmanje 29 turskih vojnika poginulo u zračnim udarima sirijskog režima i njegova ruskog saveznika, upozorio je glasnogovornik UN-a.

- Glavni tajnik (Antonio Guterres) opetuje svoj poziv na trenutačni prekid vatre i izražava svoju krajnju zabrinutost zbog posljedica koje vojna eskalacija može imati za civilno stanovništvo u pokrajini Idlibu - stoji u priopćenju Stephanea Dujarrica, glasnogovornika UN-a.

- Izostane li brza reakcija, rizik od eskalacije rast će iz sata u sat - dodao je.

I glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je "nasumične zračne udare sirijskog režima i njegova ruskog saveznika" u pokrajini Idlibu, a Sjedinjene Države pozvale su Siriju i Rusiju da zaustave svoju "gnjusnu ofenzivu" u kojoj je u četvrtak poginulo 29 turskih vojnika.

Stoltenberg je u četvrtak navečer razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, čija je zemlja članica NATO-a, rekla je glasnogovornica Sjevernoatlantskog saveza.

- Stoltenberg je osudio nastavak nasumičnih zračnih udara sirijskog režima i njegova ruskog saveznika u pokrajini Idlibu i pozvao ih da zaustave svoju ofenzivu, da poštuju međunarodno pravo i podupru napore Ujedinjenih naroda za mirno rješenje - izjavila je glasnogovornica Oana Lungescu.

- Pozvao je sve strane na deeskalaciju te opasne situacije i da poduzmu sve kako se ne bi dodatno pogoršala užasna humanitarna situacija na tom području - dodala je.

- Podupiremo Tursku, našeg partnera u NATO-u, i nastavljamo pozivati na trenutačni prekid te gnjusne ofenzive Asadova režima, Rusije i snaga koje podupire Iran - navodi se u priopćenju američkog State Departmenta.

Tri sirijska vojnika ranjena u izraelskom raketiranju blizu Golana

Najmanje tri sirijska vojnika ranjeni su u četvrtak navečer u paljbi iz izraelskih helikoptera u pokrajini Quneitri, na jugu Sirije, objavila je službena sirijska agencija Sana.

- Izraelski helikopteri su ispaljivali rakete iznad okupiranog Golana na položaje (sirijske) vojske u Kahtaniyehu, Al Horiyyatu i u gradu Quneitri, pri čemu su ranjena trojica vojnika - navodi Sana.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), koji u Siriji raspolaže širokom mrežom izvora, izvijestio je pak o pogibiji jednog vojnika u tim zračnim napadima i o sedmorici ranjenih, među kojima su neki u teškom stanju.

Ovi se zračni udari događaju nakon izraelskog napada bespilotnom letjelicom, također u pokrajini Quneitri, koji se dogodio nešto ranije tijekom dana i u kojemu je poginuo pripadnik "Sirijskog otpora za oslobođenje Golana", objavio je SOHR.

"Sirijski otpor za oslobođenje Golana" je skupina koju je prije više od šest godina osnovao moćni oružani pokret libanonskog Hezbollaha kako bi izvodio operacije na Golanskoj visoravni, u pokrajini Quneitri, koje je Izrael okupirao i anektirao najveći dio.

Službena agencija Sana izvijestila je pak o pogibiji jednog civila nakon zračnog napada izraelskom bespilotnom letjelicom na njegov automobil u gradu Hadaru, u toj pokrajini.

Od početka sirijskog sukoba 2011. Izrael je izveo stotine zračnih udara na vojne položaje Bašara al Asada, ali i na njegove saveznike Iran i Hezbollah, dva velika neprijatelja židovske države.

Turska je u petak zatražila hitan sastanak NATO-a nakon eskalacije sukoba u Siriji.

NATO je objavio da će održat konzultacije o stanju u Siriji na zahtjev Turske prema Članku 4 osnivačkog sporazuma Sjevernoatlantskog saveza.

Prema Članku 4, svaka članica može u bilo kojemu trenutku zatražiti konzultacije ako smatra da je "ugrožen njezin teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost".

U četvrtak je najmanje 33 turskih vojnika poginulo a 36 je ranjeno u zračnim napadima u sirijskoj pokrajini Idlibu. Ankara je za bombardiranje okrivila snage sirijske vlade koje podupire Rusija i najavila odmazdu.

Sastanak Sjevernoatlantskog vijeća sazvan je za petak prijepodne. To je šesti puta u povijesti NATO-a da se neka od članica pozvala na Članak 4 - u većini slučajeva bila je to Turska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:15