NUKLEARNO NAVLAČENJE

UN ne vjeruje Irancima, nadzirat će elektranu

Punjenje jezgre bit će okončano do početka rujna, ali elektrana neće proizvoditi energiju sve do listopada ili studenoga

TEHERAN - Iran je danas objavio da je počeo puniti gorivom nuklearnu elektranu u Bušehru, svoju prvu dovršenu elektranu u povijesti, a ceremonijalu početka punjenja jezgre reaktora s gorivom, koji osiguravaju Rusi, osim iranskih i ruskih dužnosnika nazočili su i inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Tako je projekt prve iranske nuklearne elektrane vrijedne oko milijardu američkih dolara ipak dovršen, nakon desetljeća odgađanja i problema izazvanim i sporom Teherana i Zapada oko iranskog nuklearnog programa.

Jače sankcije

Unatoč činjenici da je Rusija u lipnju podržala pojačavanje sankcija Iranu zbog njegova programa obogaćivanja urana, za koji Zapad tvrdi da vodi proizvodnji nukleanog naoružanja, a Teheran da ga koristi samo u energetske svrhe, ruski stručnjaci opskrbili su gorivom postrojenje u Bušehru.

Iranska organizacija za atomsku energiju objavila je da je osim njezina predsjednika Ali Akbar Salehija, na ceremonijalu bio i Sergej Kirijenko, čelnik ruske državne agencije za atomsku energiju. S tručnjaci ističu da elektrana neće biti uključena u energetsku mrežu Irana sve do listopada ili čak studenoga.

Stručnjaci pokretanje ove elektrane ocjenjuju kao svojevsnu pobjedu Irana, ali smatraju da ona ne predstavlja prijetnju i naglašavaju kako su proces obogaćivanja urana, koji može dovesti do stvaranja nuklearnog naoružanja, i postrojenja poput ovoga koji se koristi u mirovne svrhe - dvije različite stvari.

Razina obogaćenosti

- Sve dok koriste postrojenje u Bušehru za mirovne svrhe, nema razloga za zabrinutost- rekao je Mark Fitzpatrick s Međunarodnog instituta za strateške studije u London.

Ističe se i kako je obogaćeni uran koji će se koristiti u Bušehru daleko ispod razine potrebne za proizvodnju oružja. Za nuklearnu bombu koristi se uran obogaćen do 90 posto, a uran korišten u Bušehru obogaćen je do 3,5 posto. Osim što Rusi opskrblju Iran s gorivom, oni će se brinuti i za nuklearni otpad.

AHMADINEDŽAD PRIJETI PLANETU

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je kako će njegova država u slučaju napada na nju žestoko odgovoriti, te kako će njezin protunapad imati globalne razmjere.

- Cijeli planet će ga osjetiti - rekao je Ahmadinedžad u jučerašnjem razgovoru za katarski dnevni list Al-Šark.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:37